07.10.2014

За спестяванията или как да постигнем финансова сигурност

news article image

През октомври светът празнува месеца на спестовността. От векове се разказват легенди и притчи за това колко важни са спестяванията. Още в древен Египет през плодородните години складирали в огромни складови помещения излишъците от зърно след жътва, за да се подготвят за предстоящата суша. Така им заръчал евреинът Йосиф, синът на Яков, който предрекъл седем сушави и гладни години, и препоръчал на египетския фараон да пестят излишъците от житото. Предсказанието се сбъднало и египтяните се спасили от глад.
 
Октомври е много удобен за заделяне на малко пари за резерв. Големите разходи в семейния бюджет - за почивка, за първия учебен ден, за ремонт на жилището са зад гърба ни. Все още не тежат и сметките за отопление. Как обаче да спестяваме?  
 
Българинът е пестелив по природа и като цяло се стреми да заделя „бели пари за черни дни” – т. нар. „авариен фонд”, по всяко време. Това са пари за спешни случаи, каквито винаги може да възникнат, без значение от възрастта. „Аварийният фонд” обаче не е достатъчен, за да ни гарантира финансова стабилност и сигурност. Още повече, че обикновено процентът на инфлацията – поскъпването на стоките и услугите, „изяжда” тези средства, при което на по-късен етап може да се окаже, че парите ни не са достатъчно, за да закупим определен продукт.
 
Необходимо е човек да има и целеви спестявания – за първа вноска за жилище, за покупка на нов автомобил, за образование и т. нат. Целевите спестявания могат да бъдат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Дългосрочно целево спестяване например е това за пенсия. Колкото и далечно да ни е, е много важно да започнем да заделяме средства за този период от живота ни, още докато сме млади, със започването на работа. Целта е да си осигурим по-добър живот, след като се пенсионираме. Вноска от 20 лв. в частен пенсионен фонд в продължение на 35 години, може да ни осигури допълнителна срочна пенсия за 10 години от над 200 лв. И това при относително ниска доходност (5%), предполагаща поемането на нисък риск при инвестициите на средствата на осигурените лица във финансови инструменти.   
 
Темата за спестяванията е пряко свързана с тази за инвестициите. Инвестициите могат да бъдат: пари в банка (депозити, влогове в левове или друга валута), във финансови инструменти (акции, облигации и други), в колективни инвестиционни схеми (взаимни фондове), в имоти и други. Основното правило е: Не слагай всички яйца в една кошница! Необходима е т. нар. „диверсификация”, т.е. парите да бъдат инвестирани в различни инструменти, за да намалим риска да ги загубим. Важно е да се помни, че няма нищо 100% сигурно на този свят. Дори банковият депозит е гарантиран само до размера на 100 хил. евро в левовата му равностойност.
 
Още полезни съвети за това как да спестявате разумно, може да научите, като се запишете за безплатните обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите”, организирани от фондация „Инициатива за финансова грамотност” и Изи Кредит. Запишете се още сега на телефон 0700 20 240. Подробности тук.

Ask a question Задай въпрос