10.11.2014

Как да посрещнем по-високите разходи през наближаващата зима?

news article image

Топлият ноемврийски месец ни носи приятни емоции и настроение. Зимата обаче предстои, а някои метеоролози вече предричат тя да е най-мразовитата от 100 години насам. Ако вече не сте го направили, време е да подготвите колата и жилището си за сезона, за да не останете неприятно изненадани на пътя или у дома. От началото на седмицата КАТ започна проверки по пътищата за изправни светлини, чистачки и гуми на автомобилите. Всеки, който не е подготвил колата си за зимни условия, рискува глоба. Отделно, от 1 ноември токът поскъпна с 10%, което ще се отрази и на сметките за отопление. Как обаче да посрещнем по-високите разходи и как да набавим средства, ако не ни достигат? Разумно ли е да изтеглим потребителски кредит в тази ситуация?

Финансовите консултанти разделят дълговете на домакинствата на „добри” и „лоши”. „Добрият” дълг е свързан с покупката на стоки и услуги, които носят бъдещи ползи и спестяват бъдещи разходи, посочват от фондация „Инициатива за финансова грамотност”. Фондацията е партньор на Изи Кредит по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”, предоставящ безплатни обучения на потребителите за повишаване на финансовата им компетентност. Експертите припомнят, че „добрият” дълг е и инвестиция в бъдещето ни, а какво по-ценно от сигурността и здравето ни. С двете компромис не се прави. Затова не се колебайте да изтеглите потребителски заем в подобна ситуация, но се ангажирайте само с вноски, които може да си позволите, съветват консултантите.

Осигуряването на топлина в дома и поддръжката на личния автомобил са сред честите причини за теглене на потребителски кредит, става ясно и от данните на компаниите за кредитиране. Близо половината от заемите на Изи Кредит през зимата например, се изразходват за плащането на сметки, в това число за ток и отопление. Около 4% от кредитите на компанията пък се използват за поддръжка на автомобила. Хората предпочитат заемите на Изи Кредит, защото се предоставят бързо и удобно, а погасителните вноски по тях са съобразени с индивидуалните финансови възможности на всеки. Компанията е и отговорен кредитор. Тя е сред основателите на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват само фирми с добри търговски практики.

Тегленето на заем от Изи Кредит през този период на годината носи и допълнителни изгоди на потребителите. Този и следващия месец всеки клиент на компанията участва в томбола за 30 практични подаръка и получава карта Easy Bonus, предоставяща по-ниски цени в над 400 търговски обекта в страната. Сред тях и до 30% отстъпка за услугите и продуктите на една от големите вериги центрове за автогуми - „Диана”. Така със заемите на Изи Кредит, всеки не само ще подготви автомобила и дома си за зимата, но и ще спечели допълнително с отстъпките и подаръците, осигурени от компанията.

Още полезни съвети за използването на кредити и други финансови услуги, в безплатните обучения за потребители по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240 (без допълнително таксуване).

Ask a question Задай въпрос