05.02.2012

Изи Кредит отпусна 28% повече на брой кредити за 2011 г.

news article image

Една от водещите компании за бързи кредити на българския пазар Изи Асет Мениджмънт АД (Изи Кредит) отпусна общо 140449 заема в България за 2011 г. - 28% повече от предходната година, когато броят им беше 110 016. Това показват неконсолидираните резултати на дружеството за периода, включващи само дейността в страната, без тази в Украйна и Румъния, където също развива дейност.

В края на декември кредитният портфейл на компанията достига 23.4 млн. лв., което е 19% ръст на годишна база. Делът на лошите заеми в него е 13% - леко влошаване спрямо три месеца по-рано, но доста под средното за сектора равнище по този показател, което към септември 2011 г. е близо 19%.

„Потребителите все повече припознават бързите кредити като алтернатива за разрешаване на финансовите си проблеми във всекидневието. Изи Кредит и останалите компании в сектора от своя страна успяват да достигнат до все повече места и хора, правейки услугите си все по-достъпни”, коментира изпълнителният директор на компанията Станимир Василев. Бързите небанкови кредити покриват важни плащания, които не търпят отлагане. Според проучване на Изи Кредит те се използват основно за ремонт на жилището (26% от всички заемополучатели) и плащане на сметки (21.4%). Мнозина финансират с тях и малкия си семеен бизнес (16%). На следващо място са покупката на техника, лечение, ремонт на автомобила, обзавеждане и други.

Изи Кредит подържа приемливо ниво на просрочените си вземания, въпреки лекото им увеличение през последните месеци, още повече в разгара на зимния сезон, когато сметките за отопление са високи. „Потребителите са разумни и теглят назаем толкова, колкото могат да си позволят. Компаниите за бързи заеми също сме разумни и проверяваме внимателно кредитната история на кандидатите”, смята Станимир Василев.

Мениджърите на Изи Кредит са оптимисти за бизнеса на дружеството и пазара на бързи заеми като цяло и през тази година предвиждат 30% ръст на броя на кредитите, които ще отпуснат. Фактори за това според тях ще са подобряването на икономическата ситуация в страната, което ще стимулира потреблението и консервативното поведение на банките по отношение на потребителското финансиране. „Очакванията ни са, че излизайки от зимата, България ще е в едно по-добро състояние. Ние, българите, си имаме една поговорка: „Голям сняг, дебел комат”. Да се надяваме и че на трапезата ни ще има повече неща”, пожела изпълнителният директор на Изи Кредит.

Ask a question Задай въпрос