04.03.2012

Жените са по-добри клиенти на кредити от мъжете

news article image

Жените, които теглят потребителски кредити, са по-дисциплинирани, по-надеждни и по-коректни платци от мъжете и на тях може да им се има повече доверие, че ще погасят задълженията си. Това показва проучване на Изи Кредит сред клиенти. Освен че дамите доминират сред клиентите на компанията, те са и с 25% по-коректни платци от мъжете, ако се съди по съотношението на закъсняващите с плащанията спрямо общия брой клиенти.

Данните за по-отговорното отношение на дамите към изплащането на кредити се доказва и от многобройни изследвания. Глобално проучване на информационната агенция Ройтерс и агенцията за пазарни и маркетингови проучвания Synovate установява, че жените наистина са по-отговорни от мъжете, когато стане въпрос за пари. Освен това прибягват до заеми по-внимателно и се стараят повече, за да са финансово независими. Проучването е направено в общо 12 страни от Европа (в това число България), Азия, Латинска и Северна Америка. Интересното е, че повече от половината участници сред силния пол смятат, че противоположният пол наистина се справя по-добре с парите.

И докато 40% от жените са признали, че заделят част от месечните си доходи за погасяване на задължения по кредитни карти, 70 на сто от тях заявяват, че достъпът до повече от една такава карта може да доведе до натрупване на задължения. Факт, който според авторите на проучването също е показателен за по-отговорното отношение на дамите. Тенденцията жените да са по-добри клиенти кара все повече доставчици на финансови услуги да преосмислят стратегиите си и да се обръщат приоритетно към жените. Световноизвестната банка за хора с по-скромни доходи - създадената от прочутия пакистански професор и нобелов лауреат Мухамад Юнус, Grameen Bank, например, е почти изцяло насочена към жените - те са 97% от клиентите на институцията. Изключителната им насоченост към дамите стъпва върху концепцията, че вероятността взетите назаем пари от жените да бъдат изразходвани за нуждите на семейството е много по-голяма в сравнение с алтернативата те да попаднат в мъжете. Отговорността и дисциплинираността са други фактори, които натежават.

В изследване на Американската федерация на потребителите също се казва, че жените имат 32% по-голяма вероятност да плащат по ипотеки с високи лихви в сравнение с мъжете, които имат същите доходи. Дамите с големи финансови възможности пък са с 50% по-голяма вероятност да погасяват скъпи заеми спрямо представителите на противоположния пол със сходни финанси, сочат още данните.

Нарастващият брой на жените-кредитополучатели отразява и еволюцията в предлагането и търсенето на финансови услуги. Не са далеч времената, когато жените системно са били лишавани от възможността да получат кредит, особено неомъжените и необвързаните. Преди години банкери дори са отказвали да калкулират доходите на нежния пол в семейството при решение за отпускане на ипотека. Дамите, които са били на възраст подходяща за раждане, автоматично са били считани за рискова група от банките. Дори и днес някои от тях плащат по-високи лихви по заемите в сравнение с мъжете, макар да имат по-висока кредитоспособност.

В днешни времена обаче дискриминацията във финансовите услуги е забранена от законодателството на повечето страни, а проучванията показват, че няма основание за подобни действия.

Ask a question Задай въпрос