08.01.2012

Затегнатото банково кредитиране пренасочва милиони англичани към бързите заеми

news article image

Българите разчитат все повече на бързи небанкови потребителски заеми, за да покриват неотложни нужди до получаване на месечното си възнаграждение. За периода юли-септември миналата година небанковите дружества са отпуснали потребителски кредити за близо 805 млн. лв., което е с 6.19% повече от същия период година по-рано. Така сегментът на малките бързи заеми е сред малкото на кредитния пазар, който се развива положително. Оказва се, че това не е само българско явление.

Така например все повече англичани прибягват до услугите на небанкови компании за бързи потребителски заеми, за да разрешат финансовите си проблеми. Това става ясно от материали на британския бизнес всекидневник „Файненшъл таймс”.

Милиони жители на Острова теглят кредити до заплата (payday loans) от компании извън банковия сектор, за да покрият бързо неотложните си текущи разходи - плащане на сметки, наеми, вноски по ипотека, покупка на важни стоки, почивка, забавление или подаръци за празници, обучения, образование и други.

За три години бързите кредити във Великобритания са се увеличили 3 пъти и половина и към края на 2010 г. стойността им достига 1.7 млрд. лири. През изминалата година техният стойностен обем надхвърля 2 млрд. лири. За сравнение през 2004 г. кредитният портфейл на компаниите в сектора е бил само 100 млн. лири, което прави пазара един от най-динамично развиващите се във финансовата индустрия. В статистиката са включени както паричните заеми, които клиентите получават в брой, така и станалите популярни напоследък онлайн заеми, при които потребителите кандидатстват през интернет.

Развитието на бързите небанкови кредити във Великобритания е феноменално, още повече, че страната е сред най-развитите в света за банкови услуги. Според анализаторите една от основните причини за стремглавото им увеличение е именно отдръпването на банките от рисковото потребителско кредитиране. В същото време хората имат нужда от финансиране постоянно. По този начин компаниите за бързи кредити се превръщат в техен естествен партньор.

Любопитно е, че голям брой от клиентите на бързите заеми са имали и друга възможност за пари назаем, но съвсем съзнателно са предпочели услугите на небанковите институции. Причината – бързината и удобството, които последните предоставят. Това опровергава схващането, че бързите заеми се теглят само от хора, които нямат достъп до банкови услуги. Оказва се, че бързината и удобството са по-важни за потребителите от високата лихва, която се сочи като основен техен недостатък и че ползването на небанковите кредити е добре осмислено и мотивирано решение.

Бързите заеми са за малки суми и кратки срокове - в Англия те са обикновено от 100 до 400 лири, които трябва да бъдат върнати до месец. Схемата на погасяване е лесна за разбиране и напълно прозрачна, без такси и комисиони за клиентите. Заемополучателите не обръщат внимание на високите лихви, които в абсолютна стойност са малки суми – например 30 лири при 100 лири кредит. В същото време парите се вземат бързо и в брой, което се оценява като значително предимство.

"Няма хора, които да са задлъжнели прекомерно заради изтеглянето на малък бърз заем. В повечето случаи тези кредити им помагат да решат важен финансов проблем веднага и по този начин да избегнат изпадането си в още по-затруднено положение", посочва Джон Лемидей, председател на Асоциацията за потребителско финансиране, която представлява компаниите за бързи заеми във Великобритания.

Ask a question Задай въпрос