30.07.2012

Юли е най-активният месец за изплащане на задължения

news article image

Юли е месецът, в който българите плащат своите сметки и задължения най-стриктно. Това твърдят от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Причината според експертите на асоциацията е сезонната заетост. Много хора започват временна работа в туристическия бранш и селското стопанство, което стабилизира финансите им и им дава възможност да покриват по-лесно дълговете си. Данните се потвърждават и от изчисляван от АКАБГ индекс, който следи способността на домакинствата да погасяват задълженията си ежемесечно. През юли индексът винаги се покачва, отбелязват от асоциацията.

Големият брой празнични дни през месец май е довел до затруднения при изплащането на задълженията и до понижение на индекса с 3 пункта. Спадът може лесно да се обясни със струпването на празнични дни през месец май и в края на април, коментират от АКАБГ. Според експертите на организацията хората масово са инвестирали своите месечни приходи и спестени пари за пътувания, което е оставило погасяването на задълженията на заден план. Абитуриентските балове също доведоха до спад на събираемостта, тъй като много родители имаха разходи около завършването на децата си, отбелязват още от асоциацията на колекторските агенции.

Според представители на сектора задълженията са се плащали трудно и през юни. Очакванията ни са за увеличаване на задлъжнялостта. Пазарът е доста динамичен, все по-често един длъжник има задължения към повече от един кредитор. Необходими са повече усилия и от наша страна за събиране на дълговете, прогнозира пред бизнес всекидневника Капитал daily Нина Станчева, управител на Агенция за събиране на вземания ООД. Любопитно е, че емоциите покрай европейското по футбол също са се отразили негативно на събираемостта.

Ask a question Задай въпрос