04.02.2013

Все повече хора теглят бърз заем за празничен повод

news article image

Бързите кредити стават все по-популярни и то не само заради разходи за най-належащи нужди. С всяка изминала година все повече хора си позволяват и да празнуват на кредит по един или друг повод. Това показват данните на Изи Кредит, една от водещите компании на този пазар.

За изминалата година компанията е отпуснала близо 180000 кредита в България – с 28% повече от предходната година. Около 5% от тях са били изтеглени с цел празнуване на специален повод или празнично събиране с приятели и близки. Почти 7% пък са прибягнали до бърз заем, за да отидат на почивка или екскурзия.

Не правят изключение и първите месеци на новата година, макар по традиция семействата да са по-въздържани в харчовете си през този период. „През януари имаше много на брой именни дни, което стимулира част от клиентите да изтеглят заем, за да организират празненство или да купят подарък”, коментира Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит. С оглед на предстоящия празник на любовта на 14 февруари, от компанията не изключват да се появят клиенти, които искат да изтеглят бърз заем, за да изненадат любимия с подарък. В миналогодишна анкета на Изи Кредит всеки пети отговори, че би изтеглил заем, за да отпразнува Свети Валентин с половинката си.

И през 2012 г. обаче бързи кредити са се теглили основно за неотложни разходи за дома, семейството и семейния бизнес като: плащане на сметки, ремонт и обзавеждане на дома, ремонт на колата, лечение и оборотни средства за малкия бизнес. Най-много заеми са теглени през декември. „Това беше месецът, в който хората търсеха бързи кредити най-силно заради натрупването на много разходи накуп – битови сметки, празнично пазаруване и покупка на подаръци”, информира Ина Илиева. Очакванията за 2013 г. са да бъдат изтеглени 20% повече заеми от предходната година.

 

Източник: Изи Кредит

Ask a question Задай въпрос