05.06.2014

В Благоевград се проведе безплатно обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”

news article image

Безплатните обучения по проекта на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията за кредити Изи Кредит - „НЕ на дълговете, ДА на парите”, набират скорост. На 4 юни, в една от залите на ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград се проведе курс с участието на студенти от различни специалности в бакалаварски и магистърски програми на Югозападния университет.

Лектор на обучението беше бизнес треньорът на Изи Кредит - Николай Калиманов. В продължение на четири часа студентите слушаха негови презентации, дискутираха казуси, играха забавни финансови игри и задаваха въпроси по теми от света на личните финанси като: финансово планиране и бюджет, кредити и финансови продукти, спестявания, инвестиции, застраховки и свръхзадлъжнялост. Най-силен интерес предизвикаха модулите, посветени на кредитите и управлението на личния бюджет, а лекторът се постара да отговори на всички въпроси. След края на обучението всеки от студентите изрази задоволство от качеството на обучението. „Много съм доволна. Курсът не само оправда очакванията ми, но дори ги надхвърли. Хареса ми, че нямаше рекламни послания. Съдържанието наистина беше полезно”, коментира една от участничките в обучението – 22-годишната Цанка Радова, трети курс „Финанси”.

Това е поредното обучение в рамките на проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Първоначално курсовете „НЕ на дълговете, ДА на парите” ще се провеждат в по-големите градове, а след това и в цялата страна. Всеки желаещможе да се запише в тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20240.

Целта на „НЕ на дълговете, ДА на парите” е повишаване на финансовата култура на обществото. Това е мащабна национална програма за финансово образование, която дава възможност на хората да се обучават безплатно по финанси за потребители. Програмата е практически ориентирана и се поднася по атрактивен начин - чрез видеофилми, игри и помагала. Предвидени са също практически казуси и групови дискусии. Преподаватели в програмата са професионални обучители, преминали през специална подготовка.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредитиздаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател – 7 полезни съвета за теглене на бърз кредит” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите.

Ask a question Задай въпрос