23.03.2015

Търсенето на небанкови заеми расте и все повече хора успяват да ги обслужват

news article image

Все повече българи предпочитат небанкови заеми, за да финансират разходите си и огромна част от тях – 73%, успяват да ги погасяват навреме. Това сочат данните на БНБ за изминалата година.

Към декември 2014 г. са били отпуснати небанкови кредити за 2.04 млрд. лв., което е с 2.7% повече спрямо година по-рано. В същото време обемът на необслужваните кредити намалява и делът им вече е под 27% от общия обем предоставени пари назаем, докато през декември 2013 г. е бил 30%. „Клиентите вече са много по-внимателни при вземането на заеми, а компаниите са по-прецизни при оценката на риска на кредитополучателите”, коментира Неделчо Спасов, член на съвета на директорите на Изи Кредит.

Търсенето от страна на домакинствата е в основата на ръста на небанковите кредити. Заемите за физическите лица са се увеличили с 5.2% за година до 1.51 млрд. лв., като от тях 1.21 млрд. лв. са били потребителски, което е 17% ръст на годишна база. Атрактивните промоции и новите канали за продажба, предлагащи удобство и сигурност, са двигателят за по-силния интерес на потребителите към небанковите кредити, сочи анализ на Изи Кредит.

През февруари Изи Кредит стартира голяма промоция за клиентите, ползващи един от най-удобните продукти на компанията - Изи Месец, с месечни погасителни вноски, съобразени с индивидуалните финансови възможности на кредитополучателите. Всеки, който до края на март избере продукта и изтегли заем над 300 лева, ще получи в допълнение практичен подарък – портмоне-чанта. 

Също от февруари, заемите на Изи Кредит вече се предлагат в близо две хиляди клона на „Български пощи” ЕАД. Това прави изградената търговска мрежа най-голямата в страната за отпускане на парични заеми и без аналог в осигуряването на достъп до финансови услуги за потребителите в малките населени места. От скоро Изи Кредит предлага в пощенските станции и суперкраткосрочни, 14-дневни кредити до заплата или пенсия до 500 лв. 

Ask a question Задай въпрос