04.06.2012

Способността на българите да плащат задълженията си расте

news article image

Българите са все по-способни да изплащат задълженията си, а процентът на събраните дългове в страната вече се доближава до този от преди кризата. Това показва Индексът на събираемостта на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Индексът обхваща средно 250000 задължения към банки, мобилни оператори и дружества за комунални услуги и се изчислява всеки месец. При база 100 пункта към януари 2010 г., през април тази година той се е покачил до 122 пункта – ясен сигнал за подобрените възможности на българите да погасяват дълговете си. Положителната тенденция се наблюдава вече година и се очаква да продължи и през лятото, когато сезонната работа увеличава доходите на населението. Индексът подсказва нивото на потребителското търсене в България. От него можем да вадим изводи за цялостната икономическа ситуация в страната, според председателя на асоциацията Райна Миткова-Тодорова.

Най-платежоспособни са българите през юли и декември. Тогава дълговете им се събират най-лесно от специализираните фирми. Точно обратното е през септември и през първите два месеца на годината. Колебанията се обясняват с икономическата активност на българите. През лятото хората имат повече работа заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство. Към края на лятото и началото на есента обаче вече са поизпразнили портфейлите си, заради отпуски, харчове около първия учебен ден и подготовката за зимата. Тегленето на потребителски кредити и коледните премии в края на годината отново увеличават платежоспособността им.

Забавени заплати и липсата на работа са основните причини хората да не погасяват задълженията си, стана ясно още от последните данни на колекторските фирми. Противно на очакванията типичният длъжник в България не е беден или човек с ниско образование – този тип хора попадат сред длъжниците все по-рядко. Сега най-често длъжникът е мъж на 40-50 години, жител на голям град, останал без работа или собственик на закъсал малък бизнес, показва анализът на асоциацията. Преди кризата хората с този профил са имали добър стандарт, който през последните две години са продължили да поддържат с цената на стопяване на спестяванията си или с допълнителни заеми. Когато обаче надеждите им за излизане от финансовата безизходица не са се сбъднали, те са изпаднали в още по-затруднено положение и са спрели да плащат дори дребни сметки. На практика тези хора не са успели да планират добре семейния си бюджет.

Ask a question Задай въпрос