Способността на българите да плащат задълженията си расте

04 юни 2012
Способността на българите да плащат задълженията си расте

Способността на българите да плащат задълженията си расте

04 юни 2012

Българите са все по-способни да изплащат задълженията си, а процентът на събраните дългове в страната вече се доближава до този от преди кризата. Това показва Индексът на събираемостта на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Индексът обхваща средно 250000 задължения към банки, мобилни оператори и дружества за комунални услуги и се изчислява всеки месец. При база 100 пункта към януари 2010 г., през април тази година той се е покачил до 122 пункта – ясен сигнал за подобрените възможности на българите да погасяват дълговете си. Положителната тенденция се наблюдава вече година и се очаква да продължи и през лятото, когато сезонната работа увеличава доходите на населението. Индексът подсказва нивото на потребителското търсене в България. От него можем да вадим изводи за цялостната икономическа ситуация в страната, според председателя на асоциацията Райна Миткова-Тодорова.

Най-платежоспособни са българите през юли и декември. Тогава дълговете им се събират най-лесно от специализираните фирми. Точно обратното е през септември и през първите два месеца на годината. Колебанията се обясняват с икономическата активност на българите. През лятото хората имат повече работа заради сезонната заетост в туризма и селското стопанство. Към края на лятото и началото на есента обаче вече са поизпразнили портфейлите си, заради отпуски, харчове около първия учебен ден и подготовката за зимата. Тегленето на потребителски кредити и коледните премии в края на годината отново увеличават платежоспособността им.

Забавени заплати и липсата на работа са основните причини хората да не погасяват задълженията си, стана ясно още от последните данни на колекторските фирми. Противно на очакванията типичният длъжник в България не е беден или човек с ниско образование – този тип хора попадат сред длъжниците все по-рядко. Сега най-често длъжникът е мъж на 40-50 години, жител на голям град, останал без работа или собственик на закъсал малък бизнес, показва анализът на асоциацията. Преди кризата хората с този профил са имали добър стандарт, който през последните две години са продължили да поддържат с цената на стопяване на спестяванията си или с допълнителни заеми. Когато обаче надеждите им за излизане от финансовата безизходица не са се сбъднали, те са изпаднали в още по-затруднено положение и са спрели да плащат дори дребни сметки. На практика тези хора не са успели да планират добре семейния си бюджет.