16.12.2013

Седем съвета как да се предпазим от прекомерни разходи по Коледа

news article image

Коледните и новогодишни празници наближават, а с тях и предизвикателството как да се вместим в нашия бюджет - предстоят покупки, желаем да зарадваме любимите ни хора с подаръци, а трябва да се плащат и сметки. Ето няколко съвета как да държите под контрол разходите си по празниците:

1. Определете си лимит за харчене

Определянето на бюджет е от огромно значение. Определете сумата, която можете да похарчите, като преди това пресметнете жизненоважните за семейството разходи, без които не може – храна, битови и комунални сметки, разходи за децата.

2. Направете списък с хората, на които задължително трябва да купите подарък

След като сте си определили бюджет, е добре да запишете имената на близките ви хора, които бихте искали да зарадвате с подарък.

3. Простирайте се според чергата си

Ако имате приятел с големи финансови възможности, който е в състояние да ви подари скъп подарък, не е задължително да му върнете такъв. Подберете подаръците за близките си според собствените си възможности в момента.

4. Купете подарък, който би зарадвал близките ви наистина

Често по-малък (и съответно по-евтин подарък), може да зарадва много повече любимия ви човек, отколкото купуването на скъп и ненужен подарък.

5. Ползвайте отстъпки и бонуси, ако имате тази възможност

Дребните на пръв поглед бонуси и отстъпки може да придобият значителни стойности около Коледа. Много компании и търговски вериги например предоставят бонус точки за това, че сте ползвали техни услуги и сте пазарували от магазините им през годината. В един момент може да замените тези бонус точки за подаръци, които да подарите на любимите ви хора. Защо да не го направите точно на Коледа, когато нуждата от пари в брой е по-голяма?

6. Не вземайте импулсивни решения и винаги сравнявайте оферти

Големите търговски вериги са изкусни в това да карат потребителите да правят импулсивни покупки. За да не надхвърлите определения бюджет, избягвайте да купувате нещо, което не фигурира в списъка ви, особено, ако не сте сравнили цената му поне на няколко места.

7. Теглете назаем само толкова, колкото може да върнете

Понякога човек каквото и да прави, парите не достигат и се налага да изтегли малко назаем. Това е особено валидно за коледните празници. Да се изтегли заем не е страшно, стига сумата да е съобразена с финансовите ни възможности. Изтеглете такъв кредит, вноските по който са равни или по-малки на чистия доход, който ви остава, като приспаднете всички останали разходи.

Ask a question Задай въпрос