Седем съвета как да се предпазим от прекомерни разходи по Коледа

17 декември 2013
Седем съвета как да се предпазим от прекомерни разходи по Коледа

Седем съвета как да се предпазим от прекомерни разходи по Коледа

17 декември 2013

Коледните и новогодишни празници наближават, а с тях и предизвикателството как да се вместим в нашия бюджет - предстоят покупки, желаем да зарадваме любимите ни хора с подаръци, а трябва да се плащат и сметки. Ето няколко съвета как да държите под контрол разходите си по празниците:

1. Определете си лимит за харчене

Определянето на бюджет е от огромно значение. Определете сумата, която можете да похарчите, като преди това пресметнете жизненоважните за семейството разходи, без които не може – храна, битови и комунални сметки, разходи за децата.

2. Направете списък с хората, на които задължително трябва да купите подарък

След като сте си определили бюджет, е добре да запишете имената на близките ви хора, които бихте искали да зарадвате с подарък.

3. Простирайте се според чергата си

Ако имате приятел с големи финансови възможности, който е в състояние да ви подари скъп подарък, не е задължително да му върнете такъв. Подберете подаръците за близките си според собствените си възможности в момента.

4. Купете подарък, който би зарадвал близките ви наистина

Често по-малък (и съответно по-евтин подарък), може да зарадва много повече любимия ви човек, отколкото купуването на скъп и ненужен подарък.

5. Ползвайте отстъпки и бонуси, ако имате тази възможност

Дребните на пръв поглед бонуси и отстъпки може да придобият значителни стойности около Коледа. Много компании и търговски вериги например предоставят бонус точки за това, че сте ползвали техни услуги и сте пазарували от магазините им през годината. В един момент може да замените тези бонус точки за подаръци, които да подарите на любимите ви хора. Защо да не го направите точно на Коледа, когато нуждата от пари в брой е по-голяма?

6. Не вземайте импулсивни решения и винаги сравнявайте оферти

Големите търговски вериги са изкусни в това да карат потребителите да правят импулсивни покупки. За да не надхвърлите определения бюджет, избягвайте да купувате нещо, което не фигурира в списъка ви, особено, ако не сте сравнили цената му поне на няколко места.

7. Теглете назаем само толкова, колкото може да върнете

Понякога човек каквото и да прави, парите не достигат и се налага да изтегли малко назаем. Това е особено валидно за коледните празници. Да се изтегли заем не е страшно, стига сумата да е съобразена с финансовите ни възможности. Изтеглете такъв кредит, вноските по който са равни или по-малки на чистия доход, който ви остава, като приспаднете всички останали разходи.