18.02.2013

С всеки втори бърз кредит се плащат сметки

news article image

Според Изи Кредит жените харчат още за здраве и образование, а мъжете - за ремонт на автомобила и за техника.

Търсенето на малки и бързи краткосрочни кредити расте, а плащането на комунални и битови сметки е все по-честа причина хората да ги ползват. Това показват данните на Изи Кредит, една от водещите компании на този пазар.

За октомври-декември Изи Кредит е отпуснала близо 50 хил. кредита в България – с 28% повече спрямо същия период на 2011 г. От тях близо половината са били изтеглени с цел плащане на сметки. „През тези месеци, особено през декември, хората търсеха нашите кредити в най–голяма степен заради натрупването на разходи, свързани със заплащане на сметките за ток и отопление, празничното пазаруване и покупката на подаръци”, коментира Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит.

Бързите кредити стават все по-популярни не само във връзка с покриване на ежедневни разходи на домакинствата. Една, макар и малка част от клиентите – малко над 5%, си позволяват да празнуват и да пътуват на кредит, информират още от Изи Кредит. В дните около 14 февруари от компанията дори отчитат заявки за бърз заем с цел покупка на подарък за любимия. Жените преобладават сред клиентите на бързите кредити, показват още данните на Изи Кредит. И двата пола ползват бързите заеми приоритетно за плащане на сметки, за ремонт и обзавеждане на жилището и за оборотни средства за семейния бизнес. Дамите ги влагат още в здраве и образование, докато мъжете ремонтират с тях семейния автомобил и купуват техника.

За цялата 2012 г. Изи Кредит е предоставила близо 180000 кредита в България при малко над 140000 за 2011 г. Търсенето на бързи кредити остава силно и в началото на новата година. „Организирането на празненство и дори покупката на подарък често водят до нужда от допълнителни парични средства, които не винаги са налични. Затова част от хората предпочитат да решат този проблем с бърз кредит”, посочи Ина Илиева.

Прогнозата е пазарът на малките и бързи краткосрочни кредити да продължи да расте с бързи темпове през цялата 2013 г. „Очакванията ни са за 20% ръст, предвид планираното от нас разрастване на мрежата от офиси и кредитни консултанти, с които ще достигнем до още повече хора. Самите потребители все повече предпочитат нашите услуги заради бързината, удобството и минималните изисквания за кандидатстване”, обясни Ина Илиева от Изи Кредит. Данните на Изи Кредит показват, че бързи заеми ползват и все повече хора, които работят активно, имат постоянни и стабилни доходи и нямат излишно време, което да пилеят в кандидатстване и чакане за потребителски кредит. Изи Кредит вече предлага и специален заем за този тип клиенти – Easy Max, отпускайки им и по-големи суми – от 500 до 5000 лв. „Прогнозите за по-висок ръст на българската икономика, очакваното увеличение на доходите и пенсиите през следващите месеци и евентуалното намаляване на безработицата, също ни карат да сме оптимисти, че хората ще станат по-позитивни за бъдещето и ще бъдат по-смели в тегленето на кредити, при това не само заради ежедневни разходи”, обобщи директорът „Корпоративни отношения” на Изи Кредит.

Ask a question Задай въпрос