05.03.2019

С пожелание за румени и засмени от Изи Кредит

news article image

Предстои един от най-обичаните празници в календара, а именно 1 март, денят на Баба Марта. Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелания за здраве и плодородие в началото на новия цикъл на природата.
Името на симпатичната възрастна жена и митичен персонаж в българския фолклор е свързано с края на зимния сезон.  Според народните поверия Баба Марта е по-голямата сестра на Голям Сечко и Малък Сечко (месеците януари и февруари), като се счита за малко по-непредвидима от тях – ту е усмихната и добра, ту проявява лошия си характер, но именно с нейната поява празнуваме началото на пролетта.
Един от най-старите и най-харесвани от българите обичаи, свързани с Баба Марта, е размяната на мартеници– на 1 март всички ние си подаряваме красиви плетеници от бял и червен конец, пожелавайки си един на друг най-вече здраве, дълголетие и плодородие. Ритуалното използване на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано още от античността. В древността, червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият – нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността).
.Легендата за мартеницата ни връща векове назад към основаването на българската държава, но никой не може да каже със сигурност къде точно се крият корените й.
Оцеляването й през годините обаче е един от най-големите символи за силата на българските дух и култура и ето, че до ден днешен, всяка година на 1 март, ние честваме този празник.

Ние от Изи Кредит също вярваме, че Баба Марта е един от най-красивите български обичаи, затова тази година отново сме подготвили за всички свои клиенти и служители специални мартенички-комплимент -  бели и червени гривни и пискюли. С тези мартенички ви изпращаме нашите най-сърдечни пожелания за първи март: за здраве и успех. Ние от Изи Кредит вярваме, че е важно да помним и пазим традициите   си. Ето защо използваме този празник като възможност, да припомним и покажем това и на своите служители и клиенти, като им пожелаем да съхраняват българския дух и обичаи и да бъдат успешни във всичките си начинания.
Бъдете здрави и нека годината ви е плодородна във всички възможни посоки! Ние сме  до Вас, за да Ви подкрепим, когато се нуждаете.

Ask a question Задай въпрос