04.06.2013

Ремонт и почивка през лятото на кредит

news article image

Сезонът на ремонтите и отпуските наближава, а с него и нуждата от пари в брой. Как обаче да си набавим нужните средства, за да освежим дома и да заминем на почивка със семейството, ако не сме заделили спестявания?

През последните 2-3 години все повече хора избират удобството на краткосрочния бърз кредит за целта. Процедурата е лесна, а парите се доставят до 24 часа от заявката. Сумите, които се теглят не са големи – над 80% от тези бързи заеми са за суми до 1000 лв. С бързия кредит проблемът с ремонта на жилището се решава бързо и не се губи време в чакане. „Около 17% от клиентите ни ползват услугите ни, за да освежат и обзаведат жилището си”, потвърждава тенденцията Апостол Мушмов, директор „Бизнес развитие” на Изи Кредит – една от големите компании за бързи кредити.

Най-активно хората търсят заеми за ремонт именно през летните месеци. През този период има подчертан интерес и към пари назаем за финансиране на семейната ваканция. „До заеми с цел почивка прибягват малка част от клиентите – около 2-3%. Предвид растящия брой хора, ползващи бързи кредити обаче, заявките за заеми с подобен мотив се увеличават”, коментира Апостол Мушмов.

Междувременно последните данни на БНП показват, че бързите кредити са подкрепили семейните бюджети през тежките зимни месеци, когато сметките за отопление и ток по традиция оказват натиск върху финансите на домакинствата. За първи път от четири години насам търсенето на този тип заеми се е увеличило през първите три месеца на календарната година спрямо края на предходната. Досега винаги техният пик е бил в края на годината, след което в началото на следващата година е следвал спад.

Най-предпочитани от хората остават заемите със срок на погасяване до 1 година. Изи Кредит – една от водещите компании в този сегмент, е отпуснала над 52000 заема – с 27% повече спрямо същия период година по-рано. „Все повече хора използват предимствата на нашите кредити за бързо разрешаване на своите финансови проблеми. Ние от своя страна разрастваме мрежата си от кредитни консултанти с всеки изминал ден и така достигаме до още повече наши клиенти”, обясни Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит.

В момента кредитните консултанти на Изи Кредит в България наброяват 3000. Чрез тях компанията обслужва 1200 населени места в страната. От скоро компанията отпуска бързи заеми и през клоновете на пощите. Услугата се нарича „Пощенски Изи Кредит”, като кандидатстването и одобрението стават по телефона, а парите се получават в 238 пощенски клона в страната.

Ask a question Задай въпрос