15.04.2015

Проектът „НЕ на дълговете, ДА на парите” влезе и в училищата

news article image

Безплатните финансови обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит достигнаха до учениците и учителите. В периода 10-23 март се проведоха 5 курса по проекта в София и областта. Две от обученията бяха организирани за преподавателите, членуващи в Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа", едно - за педагозите и помощния персонал на Трето помощно училище „Едуард Сеген” в квартал „Надежда”, и още две за ученици от 11-12-ти клас на Професионалната гимназия по телекомуникации в столицата. Лектори в петте курса бяха бизнес треньорите на Изи Кредит Параскева Любомирова и Николай Калиманов, преминали през специална подготовка на фондация „Инициатива за финансова грамотност“.

Обученията преминаха при много добра организация и бяха посрещнати със силен интерес и от учители и от ученици. На най-активните участници в част от курсовете бяха раздадени и символични награди. „Много сме доволни. Получихме изключително полезна и интересна информация”, заяви Милена Мавродиева, секретар в Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа" и участник в един от двата курса, проведени за членове на синдиката. По време на обученията педагозите проявиха най-силен интерес към темата за кредитите, като зададоха много въпроси за кредитните карти и условията за тяхното ползване. „Учителските заплати все още са ниски. В същото време ние се стремим непрекъснато да повишаваме квалификацията си, в това число с курсове, които плащаме с наши собствени средства. Опитваме се и да осигурим по-добър живот за нашите семейства, което изисква средства”, коментира интереса към темата за заемите Милена Мавродиева. Учителите подкрепиха и идеята знанието, което се разпространява по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”, да достигне до учениците в училищата. Те се обявиха и за повече инициативи за повишаване на финансовата грамотност на младежите от горните класове в средните училища.

Именно със съдействието на учителския синдикат към КТ „Подкрепа" бяха организирани двете обучения сред учениците от 11-12-ти клас на Професионалната гимназия по Телекомуникации в столицата. Младежите впечатлиха с любознателност, като задаваха както сериозни въпроси, касаещи управлението на личния и семейния бюджет, кредитите и застраховките, така и остроумни и шеговити, засягащи последиците от това човек да не плаща задълженията си. Лекторите Параскева Любомирова и Николай Калиманов се постараха да отговорят на всички и обърнаха внимание на необходимостта младите хора да се предпазват от лесните изкушения, които често водят до натрупване на непосилни дългове. Според последните проучвания, част от типичните длъжници са млади хора, без сигурни доходи и недостатъчна финансова култура, които теглят безотговорно заеми за луксозни потребителски стоки и демонстрация на по-висок жизнен статус. „Кредитите трябва да се теглят разумно и отговорно”, предупредиха лекторите. Преподавателите на учениците от своя страна изразиха загриженост за все по-отчетливото желание на младите хора, на които преподават, да напуснат своята родина и да търсят реализация в други страни. Една от основните причини е точно невъзможността на младите да се справят финансово.

Обученията по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” стартираха миналия април и се провеждат в цялата страна. Обратната връзка сред участниците в тях показва висока степен на удовлетворение от качеството на курсовете. Почти всички курсисти заявяват, че ще препоръчат обученията на своите близки и познати. 

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е първият по рода си мащабен образователен проект в България, който дава напълно безплатна възможност на всеки да повиши знанията и уменията си за вземане на финансови решения, да научи повече за правата си като потребител на финансови услуги и да разпределя разумно парите си. В рамките на проекта се провеждат полудневни обучения, които имат изключително практическа насоченост. Темите, които се дискутират, са: лично финансово планиране и управление на семейния бюджет, спестявания и инвестиции, кредити, застраховки, доходи и пенсионно и социално осигуряване. Подготвени и обучени от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ лектори представят темите и термините по интерактивен и забавен начин, чрез презентации, игри с награди и групови дискусии. Решават се и кратки задачи и тестове за затвърждаване на знанията на присъстващите, а всеки завършил курса получава и сертификат.

Обученията по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” продължават в цялата страна. Всеки може да се възползва от тях напълно безплатно. Записването става чрез обаждане на национален телефон 0700 18 100 (без допълнително таксуване).      

Ask a question Задай въпрос