02.10.2012

Проблемните кредити намаляват за втори пореден месец

news article image

Лошите и преструктурирани кредити в банковия сектор намаляват за втори пореден месец. Това показват последните данни на БНБ към края на август. Спрямо юли проблемните заеми намаляват с 6.8 млн. лв., което макар и символично, все пак е положителен сигнал. Понижава се и годишният им темп на прираст, а обемът им в края на август е под психологическата граница от 10 млрд. лв.

 

Банковото кредитиране за домакинствата остава свито. Потребителските заеми намаляват за трети пореден месец, а ръстът на жилищните кредити е близък до нулата. Това идва на фона на сигнали за по-високо търсене на заеми, повишено потребление и минимален ръст на икономиката на страната през последните месеци. Едно от обясненията е, че обемът на погасяваните кредити надвишава този на новоотпуснатите. На годишна база банковите потребителски кредити намаляват с близо три на сто.

 

Далеч по-динамично се развива пазарът на бързите небанкови потребителски кредити, които продължават да растат. Най-силно е търсенето на тези за малки суми и с кратък срок. Към полугодието кредитите със срок до 1 година са скочили с 24.3 млн. лв. или близо 10% до общо 281.2 млн. лв. С краткосрочните бързи кредити се покриват най-вече спешни разходи за дома и семейството.

Ask a question Задай въпрос