26.01.2024

Подкрепяме традициите на фестивала “Сурва” 2024

news article image

Автентична кукерска маска от Разлог за снимка очаква малки и големи на специален щанд на карнавала в Перник

Вече сме партньор на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Тридесетото юбилейно издание на най-популярния в България карнавал на обичая с маски събира хиляди почитатели на автентичното изкуство. Продължаваме социално отговорния си проект “Силата на доброто”, чрез който освен изкуство и култура, подкрепяме и различни проекти за повишаване на финансовата грамотност и кариерното развитие на младите хора.

Освен с финансова подкрепа на фестивала, се включваме в “Сурва” 2024 и с интересна инициатива. Посетителите могат да се снимат с традиционна кукерска маска от Разлог, предоставена от регионален мениджър в компанията. Тя е на разположение на малки и големи, които искат да се видят като кукери и да имат атрактивен спомен от “Сурва”. На щанда с надписи “Доброто се споделя” има и макети на разложки чауш, както наричат кукерите в Разлог, а любопитните имат възможността да научат подробности за обичая и да се запознаят на живо с вековната традиция на пазителите от злото. Кукерските творби са дело на един от нашите колеги -  регионалния мениджър на “Изи Кредит” за Разлог и Якоруда - Димитър Парапунов. За него изработката им е повече от хоби в свободното време. От години той е известен в пиринския край като Пазител на традициите, майстор е в обработката на кожи за костюмите и маските, популяризира стария български обичай и дори е създал личен Музей на чауша в Разлог.

Тазгодишната подкрепа на кукерския фестивал “Сурва” е част от инициативата ни да помагаме в развитието на проекти и събития в сферата на културата и изкуството.

“В “Изи Кредит” уважаваме традициите и вярваме, че начинът да продължат да “живеят” е да сме активни в пазенето и подкрепата им. Това е важно за нас като общност, като българи. През годините този фестивал успява да събере позитивната енергия на хиляди хора, които правят обичаите толкова значими и цветни със своето участие или със своето присъствие. Ние подкрепяме фестивала “Сурва”, защото е важно да работим и за развитието ни като общност”, сподели  Галин Тодоров, изпълнителен директор на “Изи Кредит”.

Ask a question Задай въпрос