29.08.2023

Подготовката за първия учебен ден започва отсега

news article image

Август може и да е “следобедът на годината”*, както казва Георги Господинов, но той е и времето, в което разумните родители вече мислят за следващия учебен сезон.

Ако не искате да разклатите семейния бюджет още в началото на активния сезон, ето няколко съвета от Изи Кредит за това как да планирате по-добре и спокойно старта на учебната година.

 

Подредете заедно бюрото на ученика

Първата стъпка е да се махне всичко останало от предишната учебна година, за да се отвори място за новите покупки. Подреждането има и друга цел - да излязат на бял свят всички триъгълници, пергели и водни боички и да се види какво реално има нужда да се купува и какво може да се продължи да се използва.

 

Изберете стратегия за пазаруване и НЕ се придържайте стриктно към нея

Има два типа подход към пазаруването за първия учебен ден - да се купи всичко наведнъж и да не го мислите повече или да купувате по малко, като следите офертите и по-изгодните предложения. 

Истината винаги е някъде по средата. За някои неща, особено по-дребните ученически пособия, е по-лесно да бъдат купени наведнъж и по списък. За по-големите като дрехи, спортни екипи, обувки, можете да изчакате намаления и да купите тогава. Ако на момента не разполагате с пари, винаги можете да вземете пари назаем онлайн, за да не изпуснете изгодната сделка.

Така че помислете, огледайте и изберете коя от двете стратегии подхожда повече.

 

За какво си заслужава да дадете повече пари и за какво - не

Когато става дума за подготовка за учебната година, често се спекулира с грандиозни бюджети, нужни за един ученик. Всъщност, има неща, за които си заслужава да се дадат много пари и други, за които не. 

Важните покупки всъщност са свързани най-вече с дрехите и обувките на децата. При всички случаи не трябва да се прави компромис с качеството на нещата, които те носят еждневно, особено за обувките. И тук не става дума за марки, а за материи, изработка и модел, който да е съобразен с детското ходило и натоварването.

Спортните екипи също е важно да са от добри, проветриви материали, да не задържа миризми и да съхнат лесно.

За такъв тип покупки си заслужава да се плати по-висока цена, дори да се вземат пари назаем онлайн, но да сте спокойни, че сте обезпечили детето си с безвредни за здравето му облекло и обувки.

Колкото до тетрадки, несесерчета и други аксесоари, за тях е важно детето да си ги харесва. Ако желанията му надхвърлят финансовите ви възможности, насочете вниманието му към по-евтини варианти или пък постъпете хитро и го подканете да избере най-изчистения модел несесер, който после да украси по собствения си вкус.

И понеже учебната година и разходите не приключват на 15 септември, не забравяйте да включите в планирането на бюджета и извънкласните активности, така важни за балансирането развитие на детето. Да, уроците са важни, но спортът и изкуствата са не по-малко важни. А ако имате нужда от финансова подкрепа за месечните такси, Изи Кредит винаги е насреща.

 

 

Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

 

 

 

*Георги Господинов - Всичките наши тела: свръхкратки истории

 

Ask a question Задай въпрос