15.08.2012

Плащането на сметки измести ремонтите като най-честа причина за бърз заем

news article image

Плащането на сметки е била най-честата причина хората да теглят бързи заеми през пролетта и началото на лятото. Това показват данните на Изи Кредит, една от големите фирми в бранша. През април-юни всеки трети бърз кредит е бил заради разходи за пазаруване, ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна, интернет и други. Вторият най-чест мотив е бил ремонтът и обзавеждането на жилището – 27% от всички заеми.

За година заемите за плащане на битови сметки са се увеличили значително– с над 67%, сочат данните на Изи Кредит. Така те са изместили ремонтите като първопричина за бърз заем. За сравнение през пролетта на миналата година за сметки са били 24% от всички кредити, а за ремонт и обзавеждане - 26%. „С бързите заеми хората стабилизират семейните си бюджети, подложени на натиск от поскъпващите стоки и услуги от първа необходимост. Повече от половината от всички бързи заеми финансират важни и спешни разходи в дома”, обясни тенденциите изпълнителният директор на Изи Кредит Неделчо Спасов.

Мнозина финансират с бърз кредит и малкия си семеен бизнес (9%), показват още данните. Лечението и медицинските услуги, покупката на техника и ремонтът и подръжката на автомобила също са чест мотив да се прибягва до услугите на фирмите за бързо кредитиране (виж графиката на следващата страница). Покрай празничните майски дни и ранните летни отпуски част от клиентите - 6%, са се изкушили да изтеглят заем за почивка или честване на повод (например абитуриентски бал).

Изи Кредит продължава да отчита силно търсене за бързите си заеми. В България за полугодието компанията е отпуснала 29% повече кредити в сравнение с преди година, а кредитният й портфейл се е увеличил с 30% - най-високите ръстове за последните 3 години. Така броят на изтеглените от дружеството заеми е достигнал 84718, а кредитният й портфейл към юни - 26.55 млн. лв. През първите шест месеца на годината хората са теглили предимно краткосрочни бързи заеми под 1 година за суми в размер на средно 518 лв.

Очакванията са силният ръст на кредитирането да продължи и през следващите месеци. Лятото е активният сезон за ремонт и освежаване на дома, което стимулира търсенето на заеми за целта. Също така все повече хора финансират летните си почивки и семейни ваканции с бърз кредит.

Ask a question Задай въпрос