17.05.2015

Още 164 потребители от 9 населени места преминаха успешно обучението "НЕ на дълговете, ДА на парите"

news article image

Все повече българи се възползват от безплатните финансови обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите” на Изи Кредит и фондация „Инициатива за финансова грамотност, за да подобрят уменията си в управлението на своите пари.

В периода 18 април-12 май се проведоха десет курса по проекта, в които се включиха над 160 потребители. Четири от обученията бяха организирани в Северна България – в Белене, Лясковец, Морава и Драгомирово, две в Годеч и по едно в Панагюрище, Костинброд, Кюстендил и Бобовдол. Лектори в десетте курса бяха бизнес треньорите на Изи Кредит – Параскева Любомирова, Ивайло Георгиев, Мирослав Михайлов и Лидия Йорданова, всички преминали през подготовка за целта във фондация „Инициатива за финансова грамотност”. 

В обучението в Панагюрище се включиха 14 жители на града. В продължение на няколко часа те се обучаваха в най-важните финансови термини, забавлявайки се с игри за съставяне и управление на личен и семеен бюджет, пресмятане на доход от различни инвестиции и сравнявайки различни оферти за заем за това коя е най-изгодната. „Уникален лектор. Блестяща презентация. Дори вкъщи се хваля пред близките за нещата, които съм научила по време на обучението”, сподели Николинка Петришка, един от участниците в курса на бизнес треньора Мирослав Михайлов. След курса Николинка е много по-уверена в съставянето и ръководенето на семейния бюджет у дома. „Дано има повече такива обучения, за да могат повече хора да се възползват от тях”, каза още Николинка.   

В курса в Кюстендил се включиха 15 служителки на две местни детски градини. Всички те се оказаха умели в съставянето на семейния бюджет и контрола на разходите. Интересуваше ги основно темата за кредитите, най-вече ценообразуването им и условията за предсрочно погасяване, както и овърдрафтите по дебитните карти. В края на обученията участниците изразиха удовлетворението си от курса и заявиха, че ще го препоръчат на своите близки. „Аз съм директор и въпреки, че съм наясно с много финансови термини, научих полезни неща в обучението. Така например вече знам, че трябва да се ориентирам за цената на кредита не само по лихвата, а и по годишния процент на разходите. Всеки човек, който има кредит, трябва да умее да прави разлика между лихва и ГПР”, коментира Соня Сотирова, директор на ОДЗ „Славейче” и участник в обучението в Кюстендил. Тя е убедена, че обществото ни има нужда от финансови обучения. „Добре е да се започне още от детската градина – от 6-годишните в подготвителните групи. Още в тази ранна възраст детето може да се научи на елементарни финансови умения и да разпознава стойността на парите – как да ги спестява и кога да ги харчи”, смята Соня Сотирова.    

По пъстър от профилна гледна точка беше съставът на курсистите в Бобовдол. В обучението в града се включиха отново жени, сред които директори на местно училище и детска градина, специалисти от местно поделение на  държавна институция, ръководител на цех, млади майки и безработни. Независимо от различния си профил и финансовата тематика, всички участници до един обявиха, че това е най-забавното и развлекателно обучение, на което са присъствали, оценявайки го и с най-високата възможна оценка в раздадените анкетни карти в края.

Силен интерес към обученията „НЕ на дълговете, ДА на парите” проявиха в Годеч. Поради това там бяха проведени два курса един след друг. В първия се включиха служители на местното предприятие „Магнит”, а във втория присъстваха служители на общината и местната поземлена комисия, членовете на местен танцов състав и представители на частни фирми в града. Най-много въпроси имаше за кредитите и кредитните карти.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е първият по рода си мащабен образователен проект в България, който дава напълно безплатна възможност на всеки да повиши знанията и уменията си за вземане на финансови решения, да научи повече за правата си като потребител на финансови услуги и да разпределя разумно парите си. В рамките на проекта се провеждат полудневни обучения, които имат изключително практическа насоченост. Темите, които се дискутират, са: лично финансово планиране и управление на семейния бюджет, спестявания и инвестиции, кредити, застраховки, доходи и пенсионно и социално осигуряване. Подготвени и обучени от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ лектори представят темите и термините по интерактивен и забавен начин, чрез презентации, игри с награди и групови дискусии. Решават се и кратки задачи и тестове за затвърждаване на знанията на присъстващите, а всеки завършил курса получава и сертификат.  

Курсовете по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” продължават. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 18 100 (без допълнително таксуване).

Ask a question Задай въпрос