Още 164 потребители от 9 населени места преминаха успешно обучението "НЕ на дълговете, ДА на парите"

17.05.2015

Все повече българи се възползват от безплатните финансови обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите” на Изи Кредит и фондация „Инициатива за финансова грамотност, за да подобрят уменията си в управлението на своите пари.

В периода 18 април-12 май се проведоха десет курса по проекта, в които се включиха над 160 потребители. Четири от обученията бяха организирани в Северна България – в Белене, Лясковец, Морава и Драгомирово, две в Годеч и по едно в Панагюрище, Костинброд, Кюстендил и Бобовдол. Лектори в десетте курса бяха бизнес треньорите на Изи Кредит – Параскева Любомирова, Ивайло Георгиев, Мирослав Михайлов и Лидия Йорданова, всички преминали през подготовка за целта във фондация „Инициатива за финансова грамотност”. 

В обучението в Панагюрище се включиха 14 жители на града. В продължение на няколко часа те се обучаваха в най-важните финансови термини, забавлявайки се с игри за съставяне и управление на личен и семеен бюджет, пресмятане на доход от различни инвестиции и сравнявайки различни оферти за заем за това коя е най-изгодната. „Уникален лектор. Блестяща презентация. Дори вкъщи се хваля пред близките за нещата, които съм научила по време на обучението”, сподели Николинка Петришка, един от участниците в курса на бизнес треньора Мирослав Михайлов. След курса Николинка е много по-уверена в съставянето и ръководенето на семейния бюджет у дома. „Дано има повече такива обучения, за да могат повече хора да се възползват от тях”, каза още Николинка.   

В курса в Кюстендил се включиха 15 служителки на две местни детски градини. Всички те се оказаха умели в съставянето на семейния бюджет и контрола на разходите. Интересуваше ги основно темата за кредитите, най-вече ценообразуването им и условията за предсрочно погасяване, както и овърдрафтите по дебитните карти. В края на обученията участниците изразиха удовлетворението си от курса и заявиха, че ще го препоръчат на своите близки. „Аз съм директор и въпреки, че съм наясно с много финансови термини, научих полезни неща в обучението. Така например вече знам, че трябва да се ориентирам за цената на кредита не само по лихвата, а и по годишния процент на разходите. Всеки човек, който има кредит, трябва да умее да прави разлика между лихва и ГПР”, коментира Соня Сотирова, директор на ОДЗ „Славейче” и участник в обучението в Кюстендил. Тя е убедена, че обществото ни има нужда от финансови обучения. „Добре е да се започне още от детската градина – от 6-годишните в подготвителните групи. Още в тази ранна възраст детето може да се научи на елементарни финансови умения и да разпознава стойността на парите – как да ги спестява и кога да ги харчи”, смята Соня Сотирова.    

По пъстър от профилна гледна точка беше съставът на курсистите в Бобовдол. В обучението в града се включиха отново жени, сред които директори на местно училище и детска градина, специалисти от местно поделение на  държавна институция, ръководител на цех, млади майки и безработни. Независимо от различния си профил и финансовата тематика, всички участници до един обявиха, че това е най-забавното и развлекателно обучение, на което са присъствали, оценявайки го и с най-високата възможна оценка в раздадените анкетни карти в края.

Силен интерес към обученията „НЕ на дълговете, ДА на парите” проявиха в Годеч. Поради това там бяха проведени два курса един след друг. В първия се включиха служители на местното предприятие „Магнит”, а във втория присъстваха служители на общината и местната поземлена комисия, членовете на местен танцов състав и представители на частни фирми в града. Най-много въпроси имаше за кредитите и кредитните карти.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е първият по рода си мащабен образователен проект в България, който дава напълно безплатна възможност на всеки да повиши знанията и уменията си за вземане на финансови решения, да научи повече за правата си като потребител на финансови услуги и да разпределя разумно парите си. В рамките на проекта се провеждат полудневни обучения, които имат изключително практическа насоченост. Темите, които се дискутират, са: лично финансово планиране и управление на семейния бюджет, спестявания и инвестиции, кредити, застраховки, доходи и пенсионно и социално осигуряване. Подготвени и обучени от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ лектори представят темите и термините по интерактивен и забавен начин, чрез презентации, игри с награди и групови дискусии. Решават се и кратки задачи и тестове за затвърждаване на знанията на присъстващите, а всеки завършил курса получава и сертификат.  

Курсовете по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” продължават. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 18 100 (без допълнително таксуване).

Ask a question
Ask a question Задай въпрос