07.01.2013

Очаква се силно търсене на бързи пари назаем и през 2013 г.

news article image

Бързите заеми ще са най-силно търсената финансова услуга през тази година и все повече хора ще ги предпочитат за финансиране на спешни и неотложни разходи. Това са очакванията на експертите. Водещите компании на пазара на бързи заеми планират да отпуснат 15-20% повече кредити, като най-предпочитани ще са сумите до 1000 лв. и срок до 1 година.

Все повече хора ще предпочитат този тип заеми заради бързината, удобството и минималните изисквания за кандидатстване”, прогнозира Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит, една от големите компании за бързо кредитиране. По думите му по-силното търсене ще се дължи както на спешната нужда от пари назаем за неотложен или неочaквано възникнал разход, така и на увеличеното потребление на домакинствата. „Кризата постепенно ще отшумява и безработицата ще спре да расте. Хората като цяло ще усетят известно подобрение в стандарта си на живот. Това ще ги направи по-позитивни за бъдещето и по-смели в решението им да теглят заеми не само заради най-неотложни нужди”, смята Неделчо Спасов.

Силното търсене на бързи заеми ще стимулира тяхното предлагане на все повече и по-удобни места. Големият печеливш от тази ситуация ще са клиентите, особено тези, които ги ползват редовно и ги изплащат навреме. Те ще се радват на атрактивни подаръци, привилегии, отстъпки и внимание. „Лоялните клиенти на Изи Кредит получават до 30% по-евтини заеми, за много по-кратко време – в рамките на два часа и за по-големи суми – до 5000 лв”, посочи Неделчо Спасов. През миналата година ръководената от него компания стартира специална програма в тази насока – Изи Бонус.

Друга любопитна тенденция ще е проникването на новите технологии в сектора на бързите кредити. „Очакваме повече клиенти да използват компютъра и мобилния си телефон за теглене на бърз кредит”, коментира изпълнителния директор на Изи Кредит. От две години компанията предлага опция за кандидатстване и одобрение за заем чрез sms и онлайн заявка. С оглед на сигурността на клиента обаче, физическата доставка на паричния заем се осъществява от кредитните консултанти на организацията и от куриери.

Изи Кредит регистрира силен ръст на кредитите си през 2012 г. За дванайсетте месеца компанията е отпуснала 27% повече заеми спрямо 2011 г. до общо 178400. Данните включват само дейността в България. Компанията има и филиали в Румъния и Украйна, където ръстът също е силен заради бързото разрастване на мрежата от офиси и кредитни консултанти. Очакванията на мениджмънта са за 20% ръст през 2013 г.

Ask a question Задай въпрос