26.06.2014

Обучение „НЕ на дълговете, ДА на парите” и сред служители на една от големите фирми за професионално почистване

news article image

Двайсет служители на „Лукс Клининг Тийм” – една от големите компании за професионално почистване в България, с екип от над 300 служители, се включиха в поредното безплатно обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията за бързи кредити Изи Кредит.

Курсът се проведе на 26 юни в София. Освен двайсетте дами от „Лукс Клининг Тийм”, в обучението се включи и един от участниците в проекта „Get Ready 2 Work – Готови за работа“, целящ повишаване на заетостта на младите хора в неравностойно положение, на пазара на труда в България. В следващи обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите” се очаква да се включат още младежи от този проект.

Основни теми, дискутирани във вчерашния курс, бяха: финансово планиране и бюджет, кредити и финансови продукти, спестявания, инвестиции, застраховки и проблемът със задлъжнялостта. Лекторът в обучението - бизнес треньорът на Изи Кредит Николай Калиманов, организира за курсистите интригуващи финансови игри, в които те трябваше да покажат как балансират доходите и разходите в своя бюджет, умеят ли да спестяват и как контролират своите дългове. Част от участниците разказаха за своя личен финансов опит, натрупан през годините. За най-активните в дискусиите и игрите, имаше и награди.

Малко хора знаят как да разпределят семейните си бюджети. Често имаме парите, но не знаем как да ги разпределим правилно. Това е едно от най-ценните неща, които могат да се научат в курса”, сподели след курса Янка Петрова, една от активните в дискусиите и игрите. Според нея човек трябва да живее със сметка. „Непредвидените не може да ги прогнозираме. Затова трябва да заделим авариен фонд”, уверена е Янка. Колежката й Виолета Георгиева, също сред най-активните в курса, заяви, че ще го препоръча на децата си. „Много хора от нашето поколение са се учили на финансова дисциплина в движение и от грешките си. Хубаво е младите хора да посещават такива курсове, за да не допускат същите грешки. Това ще им спести време”, заяви тя. 

Лукс Клининг Тийм” инвестира в професионалното развитие на своите служители от години и обучението по „НЕ на дълговете, ДА на парите” е логично продължение на усилията ни да развиваме уменията на служителите ни“, изтъкнаха от компанията. Това е поредното обучение в рамките на проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Те се провеждат вече в цялата страна. До момента бяха организирани над 10 курса в осем града. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240.

Ask a question Задай въпрос