19.01.2023

Новогодишни финансови обещания

news article image

Новата година идва, за да ни даде нов шанс да станем по-добра версия на себе си, да се приближим още малко към мечтания живот, да намерим отново сили и вдъхновение за действия, които не можахме да предприемем досега.

Не е ли прекрасно, че на всеки 52 седмици имаме възможност да започнем на чисто!

Искаме да ви дадем идеи за няколко новогодишни обещания, които може да спазите лесно и които наистина си заслужават усилията. Става дума за обещания, които ще ви донесат повече пари и ще ви помогнат да живеете по-леко.

 

Обещание 1: Да пестя по 10% от заплатата си

Направило ни е впечатление, че когато става дума за пестене на пари, хората си представят, че трябва да се лишат едва ли не от всички покупки, да не дават нито една стотинка за нищо, освен за сметки и да водят оскъден и мрачен начин на живот, само за да пестят парите си.

Всъщност спестяването на пари не трябва да е “наказание”, а финансов подарък, който правите за себе си. Сумата, която е добре да се отделя всеки месец е между 20 и 30% от заплатата.

С други думи, ако получавате 1200 лв заплата, 120 лв е сума, която е препоръчително да спестявате. Най-лесно е да направите автоматичен превод от сметката за заплата към друга, спестовна сметка, за да не се изкушавате да посягате към спестените пари при първата възникнала нужда.

Така, ако пестите дори по 100 лв на месец, в края на годината в сметката ще ви очакват 1 200 лв. Не е зле, нали?

 

Обещание 2: Да не купувам без нужда

Нищо не може да се сравни с удоволствието да си купиш нещо ново, нали? Без значение дали става дума за дреха, уред или нов парфюм. Само след няколко дни обаче това усещане за “ново” ще е отлетяло, също както и парите ни. И е много вероятно да се окаже, че вече имаме такива на вид дънки, че и старият телевизор си е бил съвсем добре и че не е било нужно да купувате онзи инструмент, а е можело само да го наемете.

За да се радвате на финансово благополучие през следващата година, може да опитате нов подход към покупките - да купувате ново едва след като старото вече не върши работа.

Ако дънките ви са здрави и ви стоят добре, не купувайте нови. Ако телевизорът работи, не взимайте следващия модел само защото е нов. Същото се отнася и за телефона, печката и т.н. Просто ползвайте вещите си с удоволствие по-дълго време. 

А ако нещо се счупи изневиделица и не сте успели да спестите достатъчно пари от обещание 1, може да обмислите възможността да кандидаствате за  кредит, за да финансирате покупката си. Това ви дава възможност да вземете сумата, която ви е нужна. Ясното разпределение на вноските по погасяване на кредита ще ви помогнат да държите финансите си под контрол и да знаете точно къде отиват парите ви.

 

Обещание 3: Да усвоя още един начин за печелене на пари 

Когато можеш да избираш колко пари да печелиш на месец, вместо да зависиш от една постоянна сума, е много по-леко, нали? Дори да не сте настроени на вълна “собствени бизнес”, има много начини за печелене на допълнителни пари. 

Най-лесно е да се огледате около себе си и да видите кои вещи не ползвате и да ги продадете. Спечелените пари можете да спестите в сметката от обещание 1 или да погасите вноска по кредит без да нарушавате месечния си бюджет.

 

Дори само едно от трите обещания да спазите през следващата година, ще сте направили една крачка напред към финансовото ви спокойствие.

Ask a question Задай въпрос