22.06.2014

Необслужваните бързи заеми намаляват отново

news article image

Необслужваните бързи кредити намаляват за второ поредно тримесечие, като за първи път те спадат и на годишна база. 

Според данните на БНБ към края на март те са 586.7 млн. лв., което е с 55.4 хил. лв. по-малко спрямо декември 2013 г. и с 4.4 млн. лв. по-малко от преди година.

На този етап експертите са предпазливи в мнението си, доколко по-малкото лоши кредити означава, че все повече хора са в състояние да обслужват задълженията си по тях. Част от тях смятат, че това може да се дължи на продажби на пакети с просрочени кредити към колекторски агенции и единични случаи на отписвания на несъбираеми дългове.

Търсенето на бързи кредити в България продължава да е силно, след като все повече потребители се възползват от техните предимства. За първите три месеца на годината Изи Кредит например отпусна близо 49 хил. заема.

Все повече хора теглят кредити и в клоновете на „Български пощи” ЕАД”, които са вече общо 1900 в цялата страна. Само за изминалия месец за заем в пощите са кандидатствали над 6 пъти повече хора в сравнение със същия период на миналата година. За една година, откакто Изи Кредит предлага кредити в „Български пощи”, пари назаем в пощенските клонове са поискали няколко десетки хиляди потребители.

Ask a question Задай въпрос