Необслужваните бързи заеми намаляват отново

23 юни 2014
Необслужваните бързи заеми намаляват отново

Необслужваните бързи заеми намаляват отново

23 юни 2014
Необслужваните бързи кредити намаляват за второ поредно тримесечие, като за първи път те спадат и на годишна база.

Според данните на БНБ към края на март те са 586.7 млн. лв., което е с 55.4 хил. лв. по-малко спрямо декември 2013 г. и с 4.4 млн. лв. по-малко от преди година.

На този етап експертите са предпазливи в мнението си, доколко по-малкото лоши кредити означава, че все повече хора са в състояние да обслужват задълженията си по тях. Част от тях смятат, че това може да се дължи на продажби на пакети с просрочени кредити към колекторски агенции и единични случаи на отписвания на несъбираеми дългове.

Търсенето на бързи кредити в България продължава да е силно, след като все повече потребители се възползват от техните предимства. За първите три месеца на годината Изи Кредит например отпусна близо 49 хил. заема.

Все повече хора теглят кредити и в клоновете на „Български пощи” ЕАД”, които са вече общо 1900 в цялата страна. Само за изминалия месец за заем в пощите са кандидатствали над 6 пъти повече хора в сравнение със същия период на миналата година. За една година, откакто Изи Кредит предлага кредити в „Български пощи”, пари назаем в пощенските клонове са поискали няколко десетки хиляди потребители.