15.06.2014

„НЕ на дълговете, ДА на парите” получи признание на престижна международна конференция

news article image

Образователната програма „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията-лидер в бързите кредити - Изи Кредит, получи признание на международна конференция, организирана от Световната банка и Комисията за финансов надзор на 10-11 юни в София.

На форума, посветен на защитата на потребителите на финансови услуги, присъстваха водещи представители на българското правителство, Българската народна банка, Комисията за защита на потребителите, европейски регулаторни и държавни органи и медии.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” беше представена от управителя на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ Росица Вартоник в панела „Повишаване на финансовата компетентност на гражданите”. „НЕ на дълговете, ДА на парите” отговаря на световните стандарти за полезно и качествено обучение за повишаване на финансовата компетентност. Програмата е плод на усилията на публично-частно партньорство, с участието на неправителствена организация и финансова институция. И е моделирана, така че да е изцяло в интерес на потребителя, без каквито и да било рекламни и маркетингови послания. Тя е изработена на изключително достъпен за хората език и се предава по атрактивен за тях начин – със забавни игри и казуси. Чрез тях термините се усвояват лесно и стимулират обучаващите се да вземат правилни решения, като например да спестяват или да изплащат първо най-скъпите си заеми”, изтъкна предимствата на програмата Росица Вартоник.

В същия панел консултантът на Световната банка Шон Мънди представи опита, поуките и конкретни добри примери по света,от обучения за повишаване на финансовата грамотност. Милена Стойчева от „Джуниър Ачийвмънт България” пък презентира как ръководената от нея организация работи за формиране на финансови познания и култура сред учениците в над 1000 училища.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредит издаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите.

Ask a question Задай въпрос