„НЕ на дълговете, ДА на парите” получи признание на престижна международна конференция

16 юни 2014
„НЕ на дълговете, ДА на парите” получи признание на престижна международна конференция

„НЕ на дълговете, ДА на парите” получи признание на престижна международна конференция

16 юни 2014

Образователната програма „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и компанията-лидер в бързите кредити - Изи Кредит, получи признание на международна конференция, организирана от Световната банка и Комисията за финансов надзор на 10-11 юни в София.

На форума, посветен на защитата на потребителите на финансови услуги, присъстваха водещи представители на българското правителство, Българската народна банка, Комисията за защита на потребителите, европейски регулаторни и държавни органи и медии.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” беше представена от управителя на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ Росица Вартоник в панела „Повишаване на финансовата компетентност на гражданите”. „НЕ на дълговете, ДА на парите” отговаря на световните стандарти за полезно и качествено обучение за повишаване на финансовата компетентност. Програмата е плод на усилията на публично-частно партньорство, с участието на неправителствена организация и финансова институция. И е моделирана, така че да е изцяло в интерес на потребителя, без каквито и да било рекламни и маркетингови послания. Тя е изработена на изключително достъпен за хората език и се предава по атрактивен за тях начин – със забавни игри и казуси. Чрез тях термините се усвояват лесно и стимулират обучаващите се да вземат правилни решения, като например да спестяват или да изплащат първо най-скъпите си заеми”, изтъкна предимствата на програмата Росица Вартоник.

В същия панел консултантът на Световната банка Шон Мънди представи опита, поуките и конкретни добри примери по света,от обучения за повишаване на финансовата грамотност. Милена Стойчева от „Джуниър Ачийвмънт България” пък презентира как ръководената от нея организация работи за формиране на финансови познания и култура сред учениците в над 1000 училища.

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредит издаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет”. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите.