09.09.2022

Най-търсените професии в България

news article image

Ако попитате някое дете каква професия иска да има като порасне, ще каже “програмист”. Да, това е най-желаната професия в момента, смята се за най-добре платена и че винаги ще има нужда от нея.

Истината обаче е друга. Програмистите са само една малка част от цялото разнообразие от човешки дейности, от които икономиката ни има нужда. Освен това вече се усеща пренасищане и спад на качеството на търсените кадри. В крайна сметка не всеки е роден да бъде добър програмист. 

Модата обаче си казва думата и при професиите, затова много други хубави специалности в момента страдат заради желанието на всички да станат програмисти.

Един бърз преглед на обявите за работа в страната от ИзиКредит показва, че се търсят не само програмисти, но и хора с много други специфични и необходими умения. Още повече, че става дума за професии, в които текучеството не е така голямо както в някои IT компании.

И така, кои са най-търсените професии в България, в които специалистите са ценени и добре заплатени:

Учители

В цялата страна, непрекъснато има нужда от учители. В момента тече „подмладяване“ на състава на преподавателите и се наемат учители във всички специалности. Често към учителската професия се ориентират хора, които са изморени от своята досегашна работа и искат да предадат знанията си на следващото поколение. Ако нямате педагогическа правоспособност, тя може да се придобие за 2 години. Колкото до децата, те не са страшни, те просто се нуждаят от учители със съвременно мислене.

Шлосери, заварчици, строители

С развитието на индустрията у нас се търсят все повече специалисти с технически умения от всички нива - както работници, така и висшити от техническите университети със специалност Машиностроене и всички инженерни направления.

Хора, които вече работят такива професии споделят, че не са се чувствали досега толкова желани и ценени като специалисти. Често на работа се взимат и хора без много опит, с единственото условие да искат да се научат и след това да имат работа, която ще им служи цял живот.

Работници в селското стопанство

Свикнали сме като че ли, че само западните държави имат нужда от работна ръка в селското стопанство. У нас се нуждаем също от хора, които гарантират събирането на продукцията.

Плюсът на такава работа в България е сигурността и възможността да получите лесно защита в случай на злоупотреби от работодателя. А и сте на родна земя, а не в чужбина.

Медицински персонал

Благородната професия на лекаря и медицинските служители отново показа своята значимост. Медицинските сестри са сред най-търсените професии в цялата страна и повишаването на заплатите им е само един от факторите, с които шефовете на болници искат да ги задържат.

Дори да нямате умения в горните професии, има достатъчно преквалификационни курсове, с които да започнете новата си кариера. Дори да нямате налични средства за такъв курс, има възможност да вземете кредит с месечни вноски, за да инвестирате в най-ценното - обучението си. 

Ask a question Задай въпрос