Навременното плащане на заема пази кредитната история чиста

05 февруари 2013
Навременното плащане на заема пази кредитната история чиста

Навременното плащане на заема пази кредитната история чиста

05 февруари 2013

Закъсненията с вноските по кредита са една от най-честите причини за влошаване на кредитната история на човек. Това показва проучване на Изи Кредит, водещата компания в бързото кредитиране. Забавите често стават и причина финансовите институции да отказват нов кредит. „Много хора се отнасят небрежно към плащането на вноските по заема си навреме, без да осъзнават, че това опетнява кредитната им история и че заради това може да им бъде отказан заем”, предупреждават от компанията, която освен бързи кредити, предоставя и полезни съвети за управлението на семейния бюджет.

Проблемът е засегнат и в „Наръчник на разумния кредитополучател”, който Изи Кредит издаде със съдействието на експерти от Комисията за защита на потребителите миналата година. В него авторите съветват кредитополучателите да не закъсняват с вноските или при трудности, да ги обсъждат с кредитора. „Погасявайки вноските си навреме, Вие запазвате кредитната си история чиста”, съветва наръчникът.

По последни данни от сектора на бързите кредити, всеки пети кредитополучател е спрял да плаща задълженията си. И докато много го правят поради обективни обстоятелства – загуба на работа например, не са малко и тези, които се опитват да се покрият от кредитора или просто не желаят да плащат. Това според експертите на Изи Кредит е голяма грешка. „При затруднение с плащането, длъжникът трябва да се обади на кредитора и заедно да намерят решение за разсрочване на кредита. Така кредитната им история ще остане чиста”, препоръчват от компанията.

Кредитната история е от критично значение дали човек ще получи заем и на каква цена. Кредиторите могат да я виждат в Централния кредитен регистър (ЦКР) 5 години назад. Христоматиен е случаят със студентка от Благоевград преди години. Едва на 23-години, момичето става ветеран в кредитните проблеми. Тя тегли първия си потребителски кредит, когато е на 21 години. За малко повече от 12 месеца натрупва значителен за нейните възможности дълг – повече от 1700 лв. с просрочията. Точно тогава й изниква нужда от нов заем, който обаче й е отказан заради непогасения стар. Разбрала значението на чистата кредитна история, студентката се мобилизира и за година погасява всичко до последната стотинка. В стремежа си дори отказва цигарите, за които дава по над 100 лв. на месец.