04.02.2013

Навременното плащане на заема пази кредитната история чиста

news article image

Закъсненията с вноските по кредита са една от най-честите причини за влошаване на кредитната история на човек. Това показва проучване на Изи Кредит, водещата компания в бързото кредитиране. Забавите често стават и причина финансовите институции да отказват нов кредит. „Много хора се отнасят небрежно към плащането на вноските по заема си навреме, без да осъзнават, че това опетнява кредитната им история и че заради това може да им бъде отказан заем”, предупреждават от компанията, която освен бързи кредити, предоставя и полезни съвети за управлението на семейния бюджет.

Проблемът е засегнат и в „Наръчник на разумния кредитополучател”, който Изи Кредит издаде със съдействието на експерти от Комисията за защита на потребителите миналата година. В него авторите съветват кредитополучателите да не закъсняват с вноските или при трудности, да ги обсъждат с кредитора. „Погасявайки вноските си навреме, Вие запазвате кредитната си история чиста”, съветва наръчникът.

По последни данни от сектора на бързите кредити, всеки пети кредитополучател е спрял да плаща задълженията си. И докато много го правят поради обективни обстоятелства – загуба на работа например, не са малко и тези, които се опитват да се покрият от кредитора или просто не желаят да плащат. Това според експертите на Изи Кредит е голяма грешка. „При затруднение с плащането, длъжникът трябва да се обади на кредитора и заедно да намерят решение за разсрочване на кредита. Така кредитната им история ще остане чиста”, препоръчват от компанията.

Кредитната история е от критично значение дали човек ще получи заем и на каква цена. Кредиторите могат да я виждат в Централния кредитен регистър (ЦКР) 5 години назад. Христоматиен е случаят със студентка от Благоевград преди години. Едва на 23-години, момичето става ветеран в кредитните проблеми. Тя тегли първия си потребителски кредит, когато е на 21 години. За малко повече от 12 месеца натрупва значителен за нейните възможности дълг – повече от 1700 лв. с просрочията. Точно тогава й изниква нужда от нов заем, който обаче й е отказан заради непогасения стар. Разбрала значението на чистата кредитна история, студентката се мобилизира и за година погасява всичко до последната стотинка. В стремежа си дори отказва цигарите, за които дава по над 100 лв. на месец.

Ask a question Задай въпрос