28.02.2022

Намери си хоби през 2022 – идеи за бюджетни хобита

news article image

Щастието на всеки човек се крие в тънкия баланс между времето за работа и времето за забавления.

Какво обаче става, ако работата не ни носи достатъчно, за да имаме и за забавления? Обречени ли сме на безрадостно съществуване, само защото не можем да си позволим онова мечтано пътуване до Карибите или супер модерния автомобил, с който да обиколим Европа?

Не, разбира се, може да имаме наше си любимо хоби. То е, за да ни носи радост и не е нужно да ни разорява, а напротив - с него трябва да разпускаме от задълженията, но без да излизаме извън рамките на определения семеен бюджет, защото тогава може да се превърне в разход.

Ако ви се струва, че сте се изчерпали откъм идеи за нови (безплатни) хобита, имаме няколко нови идеи, които да пробвате през 2022г.:

Водете си дневник

Записването на мислите, чувствата и събитията от деня ни не е просто занимание за романтични ученички. Воденето на дневник помага на всеки човек да подреди мислите си, да успее да се погледне отстрани или просто да чуе вътрешния си глас, който често заглушаваме в шумния си ден.

С времето ще ви стане по-лесно да записвате и емоциите, страховете, притесненяита си.

Ако пък изобщо не ви бива в литературата, започнете да си водите финансов дневник - на спечеленото и похарченото.

На една страница избройте всички приходи - заплата, хонорари, спорадични продажби на стари вещи и т.н.

На другата впишете разходите - сметките, вноските по бързия кредит, разходите за храна.

Записвайте и всекидневно направените разходи, за да следите движението на парите. В края на месеца ще имате ясна картина на живота  и финансите си.

Четете книги

Четенето е най-лесния начин за пътуване не само в различни посоки, но и в различни епохи. Включваме го в бюджетните хобита, защото годишната карта за библиотека е  около 8-10 лв. Колко ли пътешествия ви чакат на лавиците?

Бягайте

Бягането е безплатен и приятен начин да разпускате в края на работния ден. Не изисква абсолютно нищо, освен любов към движението и здравето. Единственият ни съвет е да не се опитвате от първия път да покриете маратонската дистанция от 42 километра, а започнете по малко и увеличавайте разстоянието с неповече от 10% на седмица. 

Включвайте в благотворителни дейности

Добротворчеството не е приключва само с превеждането на пари по сметката на нуждаещи се. Има много кампании, в които се търсят доброволци за пренасяне на багаж, за пребоядисване, за разпределение на хранителни продукти и т.н.

Една такава кампания ще ви откъсне от скучното ежедневие, ще ви срещне с нови хора и ще ви зареди с положителни емоции без да ви струва абсолютно нищо.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

Ask a question Задай въпрос