26.10.2014

Над 40 души от Берковица и с. Бързия се включиха в общо 4 обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите”

news article image

Все повече хора в България придобиват финансови познания и умения, благодарение на безплатните обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит.
 
През изминалата седмица бяха организирани общо четири курса в Берковица и в с. Бързия, близо до Монтана. В тях се включиха над 40 служители на местни предприятия – „Старт-лъч, фабриката за минерална вода „Ком, мебелния завод „Комодо-Стил” и веригата сервизи и бензиностанции „И-газ”. Лектори в курсовете бяха професионалните обучители и бизнес треньори на Изи Кредит – Параскева Любомирова и Николай Калиманов.
 
В краткия полудневен курс бяха засегнати всички важни финансови теми, с които човек се сблъсква във всекидневието си и от които зависи стандартът му на живот, неговата финансова стабилност и сигурност. Най-силен интерес предизвика темата за кредитите. Лекторите изтъкнаха, че задлъжняването може да бъде от добри и не толкова добри подбуди. „Добрият дълг е този, който спестява бъдещи разходи на кредитополучателя или му гарантира бъдещи доходи и ползи – например кредит за образование, за инвестиция в малък бизнес, за ремонт и обзавеждане на дома и т. нат. Лошият е този, който цели единствено да му осигури статус. Заемът за модерен телефон, без реално да е необходим такъв, е ненужен дълг”, отбелязаха обучителите.
 
Останалите водещи теми в обученията бяха управлението на личния и семейния бюджет и контролът над разходите, спестяванията, застраховките и пенсионното осигуряване. Всеки курсист си тръгна с подарък за спомен от Изи Кредит и с издадения от Изи Кредит, с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите - „Наръчник на разумния кредитополучател”, с полезни съвети за теглене на заеми.
 
Oбратната връзка сред участниците показа висока степен на удовлетвореност от обучението. „След този курс вече мога да преценя добре кога е подходящо да изтегля кредит”, заяви 28-годишната Илияна Пенчева. „Подобни обучения определено са полезни. След тях човек може да си разясни много неща от финансовата сфера”, каза от своя страна 26-годишният Ангел Димитров.  
 
Новината за полезните финансови обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите” се разнесе бързо сред жителите в региона на Монтана и Берковица и заради големия интерес още този вторник, 28 октомври, Изи Кредит ще проведе нови две обучения в Берковица и с. Бързия.  
 
  

 

Ask a question Задай въпрос