26.08.2014

Над 30 жители на Бачево и Горно Драглище участваха в поредните обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите”

news article image

След кратка лятна пауза безплатните обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит продължават с пълна сила.

Поредните курсове по проекта се проведоха в разложките села Бачево и Горно Драглище на 25 и 26 август. В тях се включиха общо трийсет и двама жители на селата и на околните - Добърско, Долно Драглище, Баня и Годлево. Преобладаваха дамите като сред тях имаше представители на всички възрастови групи. В обучението в с. Бачево се включиха и самодейци към местното читалище „Самообразование”. 

Лектор и в двата курса беше бизнес треньорът на Изи Кредит – Мирослав Михайлов. В презентацията си той обърна внимание на най-важното, което всеки трябва да знае, за да разпределя разумно парите си и да е финансово стабилен. Най-силен интерес предизвика темата за кредитите. Курсистите, на които в недалечно бъдеще им предстои пенсиониране, зададоха много въпроси и за пенсионното осигуряване. Част от участниците в двата курса с повече житейски опит, споделиха и свои лични и отработени модели за спестяване. Един от примерите беше за пазаруване в магазина с една и съща торбичка, при което човек може да спести немалка сума за една година. 

Участниците в обученията се забавляваха и с финансови игри. В една от тях те провериха способностите си да спестяват и да балансират доходите и разходите, а за най-добре представилите се имаше награди. В края на всяко от двете обучения беше организирана и томбола за атрактивен подарък.

След края курсистите изразиха голямо задоволство от наученото. Над 95% от тях оцениха качеството на курса с най-високата възможна оценка – 5 (много доволен) в анкетните карти и заявиха, че биха го препоръчали на своите близки и познати. „Всичко беше полезно. И аз и останалите, които се включихме в обучението, сме много доволни. Доста не знаех, а имам и немалко кредити, което понякога ми създава проблеми. Много мои съселяни ме питат сега за него”, каза Дешка Кротева, един от участниците в обучението в Горно Драглище.

Като предприемач Дешка ходи на обучения от 10 години и е убедена, че те са полезни на човек. „Проблемът е, че хората не винаги слушат това, което се обяснява в обученията и не винаги се възползват от наученото”, смята тя. Дешка, както и останалите в двата курса в Бачево и Горно Драглище, са твърдо решени да приложат наученото от обучението „НЕ на дълговете, ДА на парите” и да изградят своята финансова стабилност.

Това е поредното обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Те се провеждат в цялата страна. До момента са организирани 12 курса в десет населени места, а участниците в тях надхвърлят 160 души. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240.

Ask a question Задай въпрос