26.08.2014

Над 30 жители на Бачево и Горно Драглище участваха в поредните обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите”

След кратка лятна пауза безплатните обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит продължават с пълна сила.

Поредните курсове по проекта се проведоха в разложките села Бачево и Горно Драглище на 25 и 26 август. В тях се включиха общо трийсет и двама жители на селата и на околните - Добърско, Долно Драглище, Баня и Годлево. Преобладаваха дамите като сред тях имаше представители на всички възрастови групи. В обучението в с. Бачево се включиха и самодейци към местното читалище „Самообразование”. 

Лектор и в двата курса беше бизнес треньорът на Изи Кредит – Мирослав Михайлов. В презентацията си той обърна внимание на най-важното, което всеки трябва да знае, за да разпределя разумно парите си и да е финансово стабилен. Най-силен интерес предизвика темата за кредитите. Курсистите, на които в недалечно бъдеще им предстои пенсиониране, зададоха много въпроси и за пенсионното осигуряване. Част от участниците в двата курса с повече житейски опит, споделиха и свои лични и отработени модели за спестяване. Един от примерите беше за пазаруване в магазина с една и съща торбичка, при което човек може да спести немалка сума за една година. 

Участниците в обученията се забавляваха и с финансови игри. В една от тях те провериха способностите си да спестяват и да балансират доходите и разходите, а за най-добре представилите се имаше награди. В края на всяко от двете обучения беше организирана и томбола за атрактивен подарък.

След края курсистите изразиха голямо задоволство от наученото. Над 95% от тях оцениха качеството на курса с най-високата възможна оценка – 5 (много доволен) в анкетните карти и заявиха, че биха го препоръчали на своите близки и познати. „Всичко беше полезно. И аз и останалите, които се включихме в обучението, сме много доволни. Доста не знаех, а имам и немалко кредити, което понякога ми създава проблеми. Много мои съселяни ме питат сега за него”, каза Дешка Кротева, един от участниците в обучението в Горно Драглище.

Като предприемач Дешка ходи на обучения от 10 години и е убедена, че те са полезни на човек. „Проблемът е, че хората не винаги слушат това, което се обяснява в обученията и не винаги се възползват от наученото”, смята тя. Дешка, както и останалите в двата курса в Бачево и Горно Драглище, са твърдо решени да приложат наученото от обучението „НЕ на дълговете, ДА на парите” и да изградят своята финансова стабилност.

Това е поредното обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Те се провеждат в цялата страна. До момента са организирани 12 курса в десет населени места, а участниците в тях надхвърлят 160 души. Всеки желаещ може да се запише за тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240.

Ask a question
Ask a question Задай въпрос