25.02.2021

На първи март утрото ще огрее в бяло и червено

news article image

Дни преди любимия на малки и големи празник Баба Марта, ние от Изи Кредит искаме да зарадваме своите клиенти и служители с малък подарък:

Във всеки офис на Изи Кредит в страната ще се раздават специално направени мартеници– символът за здраве и късмет.

Червеният конец е:

  • силата,
  • кръвта,
  • слънцето и
  • топлината.

Белият конец е:

  • началото и
  • светлината.

 

Традицията повелява: когато видим щъркел, да свалим мартеницата и да я сложим под голям камък или да я завържем на клонка.

Всеки посетител на офис на Изи Кредит ще може да вземе за себе си или за свой близък мартеница, с която да се окичи

И защото обичаме празника и искаме да го почетем подобаващо, всеки офис ще получи и по една голяма мартеница, която да озарява работното пространство.

Като част от нашия визионерски дух, често гледаме напред в бъдещето, но не забравяме да се обърнем и назад, за да видим какво крие миналото.

И този път не изменихме на себе си и погледнахме назад – повече от 1300 години

Смята се, че хан Аспарух е дал началото на тази традиция след добрата вест за спасението на сестра си Хуба, пленена от хуните девойка. Младото момиче избягало и вързало на сокол бяла копринена нишка, която да извести близките й за нейното пристигане. Птицата я завела до дома, но вражеска стрела я простреляла, а кръвта й оцветила нишката.

След добрата вест за пристигането на сестра си, хан Аспарух започнал да къса от бяло-червения усукан конец, връзвал го на ръцете на войниците и наредил двата цвята никога да не се разделят – като символ на единството.

Легендата мълви, че денят бил първи март, а годината – 681-ва

Нарекли копринения конец мартеница, в чест на месец март. Оттогава бяло-червената нишка е символ на българите и се превръща в спомен за родината на първия ни хан.

Ask a question Задай въпрос