08.09.2014

Месец септември - идеален период за „добър” дълг

news article image

Есента пристига бавно, но сигурно, а с нея и многото разходи. Първият учебен ден е свързан със средства за учебници, тетрадки, обувки, и дрехи за децата. Необходима е и подготовка за зимата – дърва и въглища за отопление, затваряне на зимнина... В същото време покрай семейната почивка или приключването на сезонната работа, наличните пари могат да се окажат недостатъчни и да се наложи изтеглянето на заем.

Данните ясно показват, че септември е един от силните за кредиторите месеци в годината. Всяка година в този период те отчитат ръст на кредитирането. „Ежегодно между 10 и 15 септември има сериозен наплив за заеми“, потвърждава тенденцията Неделчо Спасов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, обединяваща осем фирми за бързо кредитиране с добри търговски практики. Най-често родителите теглят по 500 лева, за да купят на децата си чанти, учебници, тетрадки и други пособия. След отпускарския сезон за много семейства това е най-предпочитаният начин за осигуряване на свежи пари, пояснява Спасов. Срокът, за който връщат заемите, е 5 до 6 месеца. Разумно ли е да се тегли кредит в такъв момент? 

В практиката на финансовите консултанти съществуват два типа дълг – „добър” и „лош”. „Добрият” предполага покупката на стоки или услуги, които носят бъдещи ползи (приходи), спестяват бъдещи разходи или представляват „инвестиция” в бъдещето, т.е. разход за нещо полезно, което ще ни се отплаща. По този начин „добрият” дълг може да изиграе положителна роля в развитието на един човек, стига, разбира се, да е съобразен с неговото финансово състояние и бъдещи перспективи. Адаптирано в българската практика, тегленето на кредит за инвестиция в образованието на детето и покриване на разходите за подготовка за зимата са „добър” дълг. „Лош” е дългът, натрупан за покупката на стоки или услуги, с които се цели повишаване на жизнения стандарт и не носят каквито и да било конкретни ползи, било то бъдещи приходи или намаляване на разходите. Такива покупки са например: нов смартфон или таблет, за да покажем статус; скъпи почивки и екскурзии, с които след това да се хвалим на приятели и други.

Още добри техники и полезни съвети за това как да теглите кредити с разум и цел, как да спестявате, инвестирате и планирате своя личен бюджет, може да научите, като се запишете за безплатните обучения „НЕ на дълговете, ДА на парите”, организирани от фондация „Инициатива за финансова грамотност” и Изи Кредит.

Ask a question Задай въпрос