26.02.2020

Мартеници за здраве от Изи Кредит

news article image

Всеки клиент, посетил офис на компанията, ще бъде закичен на 1 март

Баба Марта бързала, мартеници вързала! Елате ни на гости на 1 март в най-близкия офис да ви закичим за здраве и успех.

Много от легендите за първата мартеница са свързани с хан Аспарух, а някои дори с Орфей. Една от тях разказва за сестра на Аспарух – Хуба, която била взета в плен от вражески предводител. Аспарух и братята му тръгнали да търсят нова земя, а сестра им зачакала новини. С разпукването на пролетта сокол донесъл добрата вест от Аспарух, че е намерил истински рай на юг от Дунава. Хуба успяла да избяга и тръгнала да търси новата земя, водена от сокола, на чийто крак завързала бяла копринена нишка. Влизайки в пределите на родината, птицата била пронизана от вражеска стрела и кръв обагрила белия конец. След като разбрал, че сестра му е успяла да пристигне, Аспарух започнал да къса конци от бяло-червената нишка, да ги връзва на ръцете на войниците и да повтаря: „Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ.“ Легендата гласи, че това се случило на 1 март 681 година.
Мартениците се носят или до 9 март, когато почитаме Св. Четиридесет мъченици, или до 25 март, когато е Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки – мартеница. Той е познат в БългарияРумъния, Молдова, Албания, ГърцияСеверна Македония и Сърбия.

Интересен факт! В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата.

Ask a question Задай въпрос