Мартеници за здраве от Изи Кредит

27 февруари 2020
Мартеници за здраве от Изи Кредит

Мартеници за здраве от Изи Кредит

27 февруари 2020

Всеки клиент, посетил офис на компанията, ще бъде закичен на 1 март

Баба Марта бързала, мартеници вързала! Елате ни на гости на 1 март в най-близкия офис да ви закичим за здраве и успех.

Много от легендите за първата мартеница са свързани с хан Аспарух, а някои дори с Орфей. Една от тях разказва за сестра на Аспарух – Хуба, която била взета в плен от вражески предводител. Аспарух и братята му тръгнали да търсят нова земя, а сестра им зачакала новини. С разпукването на пролетта сокол донесъл добрата вест от Аспарух, че е намерил истински рай на юг от Дунава. Хуба успяла да избяга и тръгнала да търси новата земя, водена от сокола, на чийто крак завързала бяла копринена нишка. Влизайки в пределите на родината, птицата била пронизана от вражеска стрела и кръв обагрила белия конец. След като разбрал, че сестра му е успяла да пристигне, Аспарух започнал да къса конци от бяло-червената нишка, да ги връзва на ръцете на войниците и да повтаря: „Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ.“ Легендата гласи, че това се случило на 1 март 681 година.
Мартениците се носят или до 9 март, когато почитаме Св. Четиридесет мъченици, или до 25 март, когато е Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки – мартеница. Той е познат в БългарияРумъния, Молдова, Албания, ГърцияСеверна Македония и Сърбия.

Интересен факт! В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата.