05.03.2013

Малките и бързи краткосрочни кредити са най-предпочитани на пазара

news article image

Все повече българи теглят малки и бързи кредити със срок до 1 година, с които разрешават финансовите си проблеми във всекидневието. Според последните данни на централната банка (БНБ) отпуснатите в края на декември бързи кредити са за 281.7 млн. лв – с 16% повече спрямо септември. Последното тримесечие на годината е периодът, когато по традиция търсенето на пари назаем е най-силно, заради празничното пазаруване, покупката на подаръци и плащането на сметки за ток и отопление.

Малките и бързи краткосрочни заеми придобиха голяма популярност през последните 4 години. Те се отпускат от небанкови финансови институции за суми от средно 500-600 лв. и обикновено се използват за важни покупки и разходи за дома и семейството. „С половината от заемите, които отпускаме, се плащат битови и комунални сметки. Хората теглят още за ремонт и обзавеждане на дома, за лекарства и здравни грижи, с образователна цел, за ремонт на семейния автомобил и покупка на техника”, потвърдиха от Изи Кредит, една от водещите компании на пазара на бързи краткосрочни кредити.

Показателен за силния интерес към небанковите заеми до 1 година е бурното им развитие. В началото на 2009 г. делът им в общия обем бързи заеми е бил малко над 10 на сто. Към декември миналата година той вече надхвърля 20.5%. За сравнение за същия период бързите заеми над 5 години, с част от които се купуват жилища и автомобили, са се свили като дял от 60 на 43 процента - ясен сигнал, че хората предпочитат кредитите с кратки срокове на изплащане и избягват да се обвързват с дългосрочни задължения.

Прогнозата е пазарът на малките и бързи кредити да продължи да расте с бързи темпове през цялата 2013 г. „Очакванията ни са за 20% ръст, предвид планираното от нас разрастване на мрежата от офиси и кредитни консултанти, с които ще достигнем до още повече хора. Самите потребители все повече предпочитат нашите услуги заради бързината, удобството и минималните изисквания за кандидатстване”, обясни Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит.

Ask a question Задай въпрос