10.09.2013

Лошите бързи кредити намаляват

news article image

Клиентите на бързите кредити подобряват платежоспособността си, ако се съди от най-пресните данни на БНБ, показващи спад на дела на необслужваните бързи заеми. Според статистиката на централната банка през юни бързите кредити, които не са обслужвани повече от 90 дни, са 29.86% от общия обем от тези заеми на пазара. За сравнение три месеца по-рано техният дял е бил 30.01%.

Спадът е първият от година и половина. От началото на 2012 г. пазарът на бързите кредити отчиташе непрекъснат ръст на дела на необслужваните заеми.

Търсенето на услугата „бърз кредит” се увеличава. За април-юни пазарът бележи ръст от 2.4% спрямо миналата година при обем на отпуснатите бързи кредити в размер на 1.99 млрд. лв. Най-силно е търсенето на бързи заеми със срок на изплащане до 1 година. За година техният обем се е увеличил с 6.5% до почти 300 млн. лв., а спрямо март тази година – с 3.8%.

Все повече българи се възползват от предимствата на бързите кредити. Стремим се да предоставяме нашите услуги при минимални изисквания, в максимално кратки срокове и по удобен за клиентите начин – направо в дома им, спестявайки им време”, коментира данните за пазара Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит – една от водещите компании в сегмента на малките и краткосрочни бързи кредити. В момента в България компанията притежава 131 офиса и за нея работят над 3000 кредитни консултанти. Изи Кредит предлага кредити и чрез 238 станции на „Български пощи” в 130 населени места. Компанията развива своя бизнес също в Румъния и Украйна, където притежава над 100 офиса и за нея работят 1000 кредитни консултанти. През следващата година Изи Кредит планира да стартира дейност в Полша. Проучват се също пазарите на Чехия, Словакия, Унгария и Литва.

Ask a question Задай въпрос