04.02.2013

Кредитирането ще е двигателят на икономиката през 2013

news article image

По-силното кредитиране и улесненият достъп до заеми през тази година ще увеличат потреблението и ще подобрят финансовото положение на българина. Това може да се заключи от прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От банката предвиждат 1.9% ръст на българската икономика през 2013 г. Ако прогнозата се сбъдне, това ще е най-силният ръст на икономиката ни за последните 4 години – ясен сигнал, че доходите и стандартът на живот в страната се увеличават.

Домакинствата и бизнесът ще имат достъп до кредитно финансиране и повече няма да са принудени да използват всичките си приходи за изплащане на дълговете, трупани в годините преди кризата, посочват от ЕБВР в доклада си. Според експертите на банката, стабилните финансови показатели на България, вече дават резултат под формата на облекчен достъп до пари назаем. Сходни с тези на ЕБВР са очакванията за икономиката и на други институции. Предстои и увеличение на пенсиите и на заплатите на част от държавните служители.

Прогнозите на финансистите се подсилват и от оптимистичните нагласи на бизнеса. „Кризата постепенно ще отшумява и безработицата ще спре да расте. Хората като цяло ще усетят известно подобрение в стандарта си на живот. Това ще ги направи по-позитивни за бъдещето и по-смели в решението им да теглят заеми, не само заради най-неотложни нужди”, коментира Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит. През тази година компанията-лидер в бързото кредитиране очаква да отпусне 20% повече заеми.

Ask a question Задай въпрос