28.04.2015

Кредит за почивка или празненство през май

news article image

Майските празници наближават, а с тях и изкушението човек да попътува и да направи почивка след дългата и изтощителна зима. През последните години все повече българи избират месец май за кратка екскурзия. Отделно, май е и сезонът на абитуриентските балове.

В такъв период разходите често надхвърлят разполагаемия доход и част от домакинствата прибягват до небанков потребителски заем, който им предлага бърз, сигурен и лесен достъп до необходимите средства. От 5 до 7% от клиентите на Изи Кредит през април-юни например, ползват услугите на компанията, за да пътуват или организират празненство за себе си и своите близки. Броят им е подчертано по-голям спрямо предходните зимни месеци, когато с тази цел теглят пари назаем 3-4% от клиентите. Какво е важно да знае всеки потребител в такъв момент, за да се възползва максимално от предимствата на небанковия потребителски кредит?

Макар и обикновено да става въпрос за относително малка сума – средно 530 лв., небанковият паричен заем трябва да се тегли отговорно – само сума, която клиентът може наистина да си позволи и връщането, на която не нарушава финансовата му стабилност. Нещата в това отношение са много индивидуални, но все пак съществува общоприето ниво на дълг, което потребителят не бива да надвишава. Счита се, че това е до 15% от месечния доход. От значение са и финансовите перспективи пред кандидата за заем. При икономически подем, какъвто се наблюдава вече и в България, рискът е по-нисък и възможностите за доходи са по-големи, което прави изплащането на кредити по-лесно.

Все по-голяма част от кредитополучателите планират добре своите възможности. Данните на БНБ сочат, че делът на просрочените небанкови кредити е намалял от близо 31% през юни 2014 г. до под 27% в края на миналата година. „В последно време клиентите са много по-внимателни и теглят само суми, които наистина са им нужни и могат да си позволят”, отбелязва Неделчо Спасов, член на съвета на директорите на Изи Кредит и председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Полезни и практични финансови съвети всеки може да научи в безплатните финансови обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА напарите”. Проектът се реализира съвместно от Изи Кредит и фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и от него може да се възползва всеки, който желае да повиши финансовата си култура. Записването за курсовете става чрез обаждане на национален телефон 0700 18 100 (без допълнително таксуване). Още информация за курсовете тук.

Ask a question Задай въпрос