03.09.2012

Краткосрочните бързи заеми са най-търсени – всеки трети ги ползва за сметки

news article image

Българите все по-често прибягват до пари назаем, за да подкрепят месечните си семейни бюджети, сочат последните данни на БНБ за бързите кредити. Към юни са били отпуснати експресни заеми за общо 1.95 млрд. лв. – с 10 млн. лв. повече от преди година. Най-силно е търсенето на кредити със срок до 1 година и за суми от 500-520 лв. За година те са скочили с 24.3 млн. лв. до общо 281.2 млн. лв. (виж графиката).

 

С краткосрочните бързи кредити се покриват най-вече спешни разходи за дома и семейството. „С тях хората стабилизират семейните си бюджети, подложени на натиск от растящата инфлация, заради поскъпването на основни стоки и услуги”, коментира Неделчо Спасов, изпълнителен директор на една от големите фирми в бранша - Изи Кредит. От компанията също отчитат силно търсене за услугите си. През първото полугодие заемите й са се увеличили с 30% - най-високия ръст за последните три години. Всеки трети от тях е теглен за битови сметки, сочат данните на Изи Кредит. Заемите за плащане на сметки са се увеличили и най-много за година – с цели 67%. Така те са изместили ремонтите като първопричина за бърз кредит. Сред мотивите за експресен заем са още малък семеен бизнес, лечение и медицински услуги, покупка на техника, ремонт и поддръжка на автомобила и други (виж графиката).

 

Прогнозите са търсенето на бързи кредити за малки суми и кратки срокове да остане силно и през следващите месеци. Ще има ръст, при това сериозен - в рамките на 20%. При нас очакваме дори 30%, посочи изпълнителният директор на Изи Кредит Неделчо Спасов. Причината според него ще са финансовите затруднения на мнозина. Ръстът на кредитите ще зависи и от платежоспособността на кредитополучателите. Притиснати от големи сметки и ограничени доходи много клиенти не успяват да върнат заемите си навреме, при което кредиторите трябва да заделят средства за провизии. Към юни всеки пети получател на бърз заем не го е върнал в срок, показват данните на централната банка. Все пак темпът на растеж на лошите кредити непрекъснато отслабва. Към юни те са скочили с 16.3% за година при ръстове от 20 до 40 процента през предходните периоди.

 

Ask a question Задай въпрос