02.04.2012

Контролът над заемите до 400 лв. ще донесе много ползи за потребителите

news article image

Включването на бързите небанкови заеми до 400 лв. в Закона за потребителския кредит ще донесе много ползи за потребителите и почти никакви недостатъци. Това показва анализ на Изи Асет Мениджмънт АД (Изи Кредит).

Правата на клиентите на заемите до 400 лв. ще бъдат също толкова добре защитени, колкото тези на хората, теглещи кредити за по-големи суми. Това ще стане с промени в Закона за потребителския кредит, за които според публикации в медиите е постигнато единодушие между правителствените експерти и банкери, че ще бъдат направени. С тях правителството цели да предпази хората и от некоректни кредитори, заблуждаващи за цената на заемите си. Изи Кредит и другите по-големи фирми в сектора подкрепят по-стриктния контрол. Потребителите, които теглят по-малки заеми, би трябвало да получават същата информация като другите. Така хората ще знаят от кой доставчик им е най-изгодно да получат търсената сума, обяви пред медиите Станимир Василев, изпълнителен директор на Изи Кредит. Ръководството на компанията е на мнение, че така ще има по-добър контрол на пазара и на него няма да се допускат безотговорни кредитори.

С промените фирмите за бързи кредити до 400 лв. ще предоставят на потенциалните си клиенти подробна преддоговорна информация за цената на предлаганите заеми в т. нар. Европейски стандартизиран формуляр. Формулярът включва информация за лихвата, срока, разходите и всички параметри по оскъпяването на кредитите. Кредитиращите фирми задължително ще трябва да предоставят проект на договор за заем на клиентите си, а самият договор ще е много по-подробен. При рекламирането на кредитите те ще трябва да посочват и годишния процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи за заемите. Тези промени ще позволят на потребителите да сравняват по-лесно отделните оферти на кредиторите.

Сред минусите на регулирането на заемите до 400 лв. е, че отпускането им може да отнеме малко повече време или поне такива са опасенията на някои. Едно от големите предимства на малките кредити е, че се отпускат много бързо – от порядъка на минути до няколко часа от заявката. Според Изи Кредит забавянето обаче няма да е съществено. Например оценката на кредитоспособността на клиента и справката за кредитната му история, може да се извършва много бързо, ако съответната кредитираща фирма разполага със специализиран софтуер и автоматизирана система за оценка. Именно наличието на такъв софтуер позволява на нашата компания да проучва и обслужва клиентите си много бързо, посочва Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Кредит.

Практиката показва, че големите компании на пазара на бързи кредити така или иначе отдавна се съобразяват с изискванията на закона - работят прозрачно и предоставят на клиентите си пълна информация за всеки един свой кредит, независимо от размера му. Според представители на пазара нововъведенията ще са предизвикателство единствено за фирмите, които отпускат малки бързи заеми само чрез интернет и sms, без да имат пряк контакт със заемополучателите. Законът изисква договорите за потребителски кредити да се сключват само на хартиен носител и с подпис на кредитополучателите.

На този етап не е ясно дали клиентите на заемите до 400 лв. ще могат да се отказват от тях в 14-дневен срок от изтеглянето им, без да заплащат наказателни такси и лихви за това. Тази опция е възможна за кредитите за по-големи суми, при което кредитополучателите заплащат единствено лихвата за периода, за който са ползвали услугата.

Ask a question Задай въпрос