Коледата e възможна, но как да оцелеем и след нея?

23.12.2021

Няма човек, който да не обича Коледа, но вероятно няма и човек, който да не се притеснява поне малко за предстоящите разходи за подаръци и празненства.

Коледа не би трябвало да се превръща в празник на парите и демонстрация на финансово благополучие, но традициите повеляват да сме щедри и с отворени сърца за всички близки и приятели.

Разумните хора обаче не забравят, че колкото и да са пищни, празниците ще отминат и трябва да продължим живота си и след това и да имаме финансовата възможност да го направим.

Ето защо ви предлагаме няколко лесни съвета за намиране на баланса между щедростта и спестовността по време и след коледните празници.

Направете коледен бюджет

Дори най-богатите хора правят сметка на парите си и знаят колко пари и за какво ще похарчат.

Направете го и вие - пресметнете месечните разходи, вижте датата, на която ще получите следващото си плащане и помислете колко пари можете да си позволите да отделите.

После ще съобразите харчовете си с определения бюджет.

Ако имате голямо семейство и не очаквате парични постъпления преди Коледа, а чак в първите дни на новата година, можете да вземете бърз онлайн кредит от EasyCredit с размера на този бюджет.

Така ще сте спокойни, че парите ще ви стигнат за всичко преди 25 декември, а благодарение на ясните вноски, ще знаете с колко точно пари ще разполагате във всеки момент.

Опредетеле приоритети и ги спазвайте

Вземете си химикалка и хартия и започнете да мислите какво е наистина важно за вас тази година и кои са хората, на които наистина и от сърце искате да направите подарък, а не само защото “така се прави”. 

Направете план за коледната вечеря. Не се нагърбвайте с приготвянето на 7 или 9 постни ястия, според традициите можете да направите само 3. 

На Коледа разпределете приготвянето на храната между вас и гостите - един ще донесе пържолите, друг ще направи салата, трети ще отговаря за десерта. Така ще усетите и истинския коледен дух, семейната сплотеност и взаимност. 

Направете сами коледни подаръци

Отделете време и за всеки важен човек в живота ви оформете малък дигитален албум със снимки. Няма да ви струва нищо в пари, но ще бъде голям и трогателен жест на приятелство.

Ако сте добри кулинари, изпечете домашни коледни сладки и ги оформете в симпатични коледни пакетчета.

И не забравяйте, че празникът не е в подаръците, а в споделените прегръдки.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист

Още новини
Назад Изи Кредит дари средства на център за детско развитие „Малки чудеса“
09.12.2021

Изи Кредит и групата, от която е част - Management Financial Group (MFG), направиха съвместно дарение в размер на 2000 лв. на семейния центъ...

Виж повече
Напред Как да се забавляваме и да пестим пари едновременно?
26.12.2021

Стане ли дума за пестене на пари, първият разход, който се орязва, е за забавление.

Виж повече
Ask a question
Ask a question Задай въпрос