23.12.2021

Коледата e възможна, но как да оцелеем и след нея?

news article image

Няма човек, който да не обича Коледа, но вероятно няма и човек, който да не се притеснява поне малко за предстоящите разходи за подаръци и празненства.

Коледа не би трябвало да се превръща в празник на парите и демонстрация на финансово благополучие, но традициите повеляват да сме щедри и с отворени сърца за всички близки и приятели.

Разумните хора обаче не забравят, че колкото и да са пищни, празниците ще отминат и трябва да продължим живота си и след това и да имаме финансовата възможност да го направим.

Ето защо ви предлагаме няколко лесни съвета за намиране на баланса между щедростта и спестовността по време и след коледните празници.

Направете коледен бюджет

Дори най-богатите хора правят сметка на парите си и знаят колко пари и за какво ще похарчат.

Направете го и вие - пресметнете месечните разходи, вижте датата, на която ще получите следващото си плащане и помислете колко пари можете да си позволите да отделите.

После ще съобразите харчовете си с определения бюджет.

Ако имате голямо семейство и не очаквате парични постъпления преди Коледа, а чак в първите дни на новата година, можете да вземете бърз онлайн кредит от EasyCredit с размера на този бюджет.

Така ще сте спокойни, че парите ще ви стигнат за всичко преди 25 декември, а благодарение на ясните вноски, ще знаете с колко точно пари ще разполагате във всеки момент.

Опредетеле приоритети и ги спазвайте

Вземете си химикалка и хартия и започнете да мислите какво е наистина важно за вас тази година и кои са хората, на които наистина и от сърце искате да направите подарък, а не само защото “така се прави”. 

Направете план за коледната вечеря. Не се нагърбвайте с приготвянето на 7 или 9 постни ястия, според традициите можете да направите само 3. 

На Коледа разпределете приготвянето на храната между вас и гостите - един ще донесе пържолите, друг ще направи салата, трети ще отговаря за десерта. Така ще усетите и истинския коледен дух, семейната сплотеност и взаимност. 

Направете сами коледни подаръци

Отделете време и за всеки важен човек в живота ви оформете малък дигитален албум със снимки. Няма да ви струва нищо в пари, но ще бъде голям и трогателен жест на приятелство.

Ако сте добри кулинари, изпечете домашни коледни сладки и ги оформете в симпатични коледни пакетчета.

И не забравяйте, че празникът не е в подаръците, а в споделените прегръдки.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист

Ask a question Задай въпрос