21.04.2020

Кои са топ храните за здраве и силен имунитет, които лесно можем да намерим в България?

news article image


Как да засилим имунитета си с продукти, които се отглеждат по нашите ширини? 

Сега, когато е особено важно да прекарваме минимално време навън и сред хора, е много изкушаващо да се отдадем на вредни навици и да потърсим успокоение в нездравословната храна. Винаги е важно да се храним пълноценно и полезно. Темата за суперхраните и храните за засилване на имунитета е модерна от години. Но забелязали ли сте, че понякога се впечатляваме повече от тези храни, които са по-типични за чужди и далечни страни, отколкото от близките до нас и нашия регион? Вижте кои са суперхраните, които се отглеждат и произвеждат в България и можете да намерите в повечето магазини и то на поносима цена, а са всъщност безценен източник на полезни вещества. Не на последно място, залагайки на българско производство, подпомагаме и собствената си икономика в този така важен момент!

Вижте кои са 8-те топ имуностимулиращи храни, които се отглеждат в България

  1. Пчелен мед и пчелни продукти

Едва ли има българско домакинство, което да няма поне един буркан с пчелен мед в шкафа. Той е вкусен заместител на бялата захар и съдържа много витамина и минерали. А полезните му свойства са неизброими – противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално, антимикробно, антивирусно и много други. Но той съвсем не е единственият пчелен продукт, който можем да ползваме ежедневно с ползи за здравето. Пчелният прашец е изключително богат на протеини, аминокиселини, фолиева киселина и витамини и помага за цялостното укрепване на имунната система. Лесно можете да добавите супена лъжица пчелен мед и супена лъжица пчелен прашец към кофичка кисело мляко и така може да се сдобиете с вкусна, лесна и полезна закуска за семейството. За тонус сутринта можете да добавите към менюто си и напитка, приготвена  от една чаена лъжичка прополисова тинктура, една супена лъжица прашец и една супена лъжица пчелен мед, разтворени в малко вода.

  1. Чесън

Чесънът е добре познат на българина и присъства на почти всяко хранене у нас. Като част от разядка или вкусно ястие, добавка за шкембе чорба, таратор или пресен с малко сол. На съдържанието на алицин чесънът дължи заслужената си слава на мощен имуностимулант. Широкоразпространено мнение е, че има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

  1. Лимец и просо

Лимецът е едно от първите растения, отглеждани чрез земеделие, а и все повече се отглежда в България. В последните години този позабравен древен вид пшеница намери заслуженото си място обратно на трапезата ни. Високото съдържание протеини, витамини от групата B и Е, минерали и микроелементи като цинк, магнезий, калций, калий и други, правят лимеца особено полезен за човека. Просото е друга отглеждана в Българиякултура, особено позната като основна съставка за така любимата ни боза. Просото е богато на магнезий, фосфор, калий, витамините В1, В2, А, РР и е добър източник на така необходимите ни фибри. Редовната консумация на просо е полезна за кожата, косата и ноктите. Също така има мнения, че намалява холестерола и високото кръвно налягане.

  1. Да се хванем за ,,зеленото‘‘

Пролетта в България ни дава богата реколта от изключително полезни и вкусни зелени растения, които традиционно намират своето място в кухнята ни. Коприва, лапад, тученица, спанак и магданоз са само част от тях и сега е моментът да се възползваме максимално от ползите от тях.

  • Копривата е сред полезните пролетни храни и съдържа големи количества минерали, протеини и витамини. Разпространени са мнения, че има диуретични, кръвоспиращи и антианемични свойства.
  • Глухарчето е богато на магнезий, мед, калций, фосфор, калий, манган, витамини и тиамин.
  • Лападът се смята за незаменим в борбата с пролетната умора и има профилактично действие при диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката.
  • Листата на спанака са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамините A, B1, B2, B3 и C, както и значителни количества фолиева киселина, натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. В него има и флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти.
  • Някои смятат тученицата за плевел, но тя е страхотна съставка за свежи пролетни салати. Богата е на омега-3 мастни киселини, витамин С, флавоноиди, както и калций, магнезий, манган, желязо и калий. Сред полезните ? свойства е стимулирането на образуването на червени кръвни клетки.
  • Едва ли знаехте пък, че в магданоза има повече витамин С отколкото в лимоните и повече витамин А отколкото в морковите! Сред ползите от магданоза се смятат регулирането на нивата на кръвната захар, укрепване на имунната система и борба с умората. Левурдата - наричана още див чесън - има силно антимикробно действие и сваля холестерола.

  1. Шипка

Шипката е сред достъпните и широкоразпространени български билки. В плодовете на шипковия храст има има ценно съдържание на витамини А, В1, В2, С, К и Р, полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и каротин, ликопен, желязо, фосфор, калий, калций и магнезий. Смята се, че високото съдържание на пектин регулира нивата на кръвната захар и понижава „лошия холестерол”. Шипките могат да повишат  работоспособността и общия ни тонус, а маслото от семената им масово се използва в козметика за дълбоко подхранване на кожата.

  1. Риба

Мазните риби, като любимата ни скумрия, са особено богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Съдържащият се в скумрията селен е особено важен за имунитета, а витaмин A помага зa дoбpoтo cъcтoяниe нa ?oжaтa и зpeниeтo. Също обичаната на българската трапеза пъстърва пък е с високо съдържание на протеини и ни осигурява значително количество витамин D.

  1. Бъз

Екстрактът от черен бъз има антивирусни и противовъзпалителни свойства и е мощен имуностимулатор. От поколения назад сиропът от бъз в България се ползва като средство за облекчаване на настинки, грипни заболявания и бактериални инфекции. Важно е да се приема правилно – например като сироп, защото приемът на сурови плодове може да има нежелани странични ефекти.

  1. Кисело мляко

Няма как да подминем и българската гордост – киселото мляко. Полезните му свойства се ценят в цял свят. Възприето е, че забавя стареенето, подпомага храносмилането и отслабването, намалява холестерола, повишава енергията, а тези, които редовно включват киселото мляко в хранителния си режим, се смята, че се радват на по-високи нива на имунитет.

Как по друг начин да поддържаме имунната си система?

Много просто. С редовна физическа активност – започнете дори с няколко упражнения вкъщи или просто качете няколко пъти стълбите между етажите, погрижете са да получавате достатъчно здрав и качествен сън, намалете стреса и поддържайте добра лична хигиена.

! Настоящият материал съдържа лично мнение, не е изготвен на база научни факти, проучвания и клинични изследвания, а е синтезирана информация за разпространените ползи на гореописаните храни.

Настоящата статия не съдържа професионални здравни и хранителни съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства, включително индивидуалното Ви здравословно състояние. При необходимост от професионален съвет, моля, обърнете се към специалист.

Ask a question Задай въпрос