24.03.2022

Кое поколение за какво харчи

news article image

Всяко поколение си мисли, че е по-добро от предишното и че следващото е по-лошо. Забавно е да се наблюдаваме отстрани как самите ние говорим и мислим едно за възрастните, когато сме на 20 години и какво мислим за “младите”, когато станем на 40.

 

Да, хората се развиват, порастват, остаряват, а с това се променят и навиците им и възгледите за света. Променят се и навиците им за харчене. Което пък дава още и още поводи за спорове между поколенията - има ли смисъл да се харчи за едно или друго, кога и колко да се пести, пречат ли кредитите или помагат за развитието и постигането на целите..

Всички тези теми карат анализаторите да обърнат внимание на навиците за харчене на различните поколения. Дали са верни, ще прецените сами:

 

За какво харчат парите си 20-годишните

Логично е да предположим, че тези млади хора мислят за настоящето и разходите им са свързани с външния им вид, забавленията и хобитата им.

Не е изключено сегашните 20+ годишни да планират по-сериозно финансовото си бъдеще и вече да са направили първите си инвестиции или да развиват собствена марка.

Не се притесняват да теглят и кредити, когато с тях ще купят изгодно желан телефон или ще финансират своя стартъп идея.

 

За какво харчат парите си 30-40 годишните

Приемаме условно, че някъде на тази възраст човек се задомява и бюджета се разпределя по нов начин.

Бюджетът основно отива за разходи по домакинството и кредита за жилището, образование на децата и курсове за самоусъвършенстване. Нека добавим към това повишените разходи за транспорт и почивка.

Инвестициите в бизнеса също са сред основните разходни пера.

 

За какво харчат парите си 50-годишните

Изследвания показват, че в тази възраст човек е отново толкова щастлив, колкото и на 20 години. След като ангажиментите към децата са останали назад, жилището е изплатено, разходите отново се насочват към забавления и пътуване.

В крайна сметка, без значение в коя възраст се намирате, е добре да имате финансов месечен план с разпределение на разходите и приходите, за да няма неприятни изненади в края на месеца.

 

Но пък ако все пак има разминаване между приходите и разходите за месеца, можете да разчитате на заем до заплата от EasyCredit.

Ask a question Задай въпрос