Кампания "Отново на училище"

02 септември 2011
Кампания "Отново на училище"

Кампания "Отново на училище"

02 септември 2011

Преди около половин година "Изи Асет Мениджмънт" АД обяви началото на един важен за обществото ни проект – 100 български деца от 100 български семейства да получат стипендия от 100 лв. месечно – общо 100 хил. лв. Целта беше тези средства да отидат директно в подкрепа на малки и големи в училищата, да им подсигури по - радостна и щастлива учебна 2008 - 2009 година, а на родителите и семействата им повече спокойствие и сигурност за издръжката на децата им. Хората в компанията бяха уверени, че каузата е точна, навременна и благородна, че ще реши проблемите и ще сбъдне мечтите на най - малките, че ще отвори вратите пред тях за нови възможности и по-добър живот.

Шест месеца след началото на пилотния проект със задоволство можем да кажем, че целта е постигната, проектът работи добре, кампанията е успешна и има всички изгледи тя да бъде развивана дългосрочно и устойчиво, олицетворяваща напълно ангажиментите на "Изи Асет Мениджмънт" АД да бъде социално-отговорна компания.

За да провери дали програмата постига търсените и желаните ефекти маркетинг отделът на "Изи" със съдействието на колегите от Call Center направи прочуване сред общо 73 ученика (43 момичета и 30 момчета) от спечелилите стипендия във всички възрастови групи. Оказа се, че "Изи Асет Мениджмънт" АД е късметлия, защото стипендиантите й излязоха силни ученици, а точно това е една от целите и мечтите ни. Успехът на тези деца в училище може само да ни радва – 70% са с отличен и много добър успех.

Изненадващо за екипа, направил проучването, математиката е един от най – предпочитаните предмети за 45% от стипендиантите (явно това не е бил най - любимият предмет на маркетинг отдела). Поправете ни ако грешим, но ни се струва, че сред тях ще се пръкнат първенци в олимпиади, блестящи компютърни специалисти и финансисти. Българският език се нарежда на второ място с 21%. Не малка част от децата изразяват предпочитания и към други хуманитарни науки като географията, природознанието, биологията, историята (общо 47%). Очакванията ни за развитието на способностите на малчуганите с интерес към тези науки е не по - малко от гореизброеното.

Букетът от таланти сред стипендиантите е пъстър и съвсем не се ограничава единствено до тези науки. Изкуствата също не са подминати от децата. Така например рисуването е посочено като любим предмет на най-малките стипендианти.

В тази млада и своеобразна "Изи Академия" се говори на много и най-различни чужди езици – стипендиантите ни могат да се похвалят с богати познания по английски, немски, френски, испански и руски език като 15% от децата са посочили обучението по чужд език като любимо.

Творческите заложби на децата, спечелили в томболата на "Изи" се простират и вън от класните стаи. Някои от тях посещават уроци по гъдулка, тамбура, акордеон, тромпет. Имаме и стипендианти с изявени творчески способности (12%), посещаващи уроци по актьорско майсторство, рисуване, фолклорно пеене и пеене в хор. Няма да е чудно ако някои от децата в младата "Изи Академия" представя страната един ден на световните първенства и олимпийските игри, а някой от тях се превърне и в новия Димитър Бербатов на световната футболна сцена. За 45% от децата спортуването е част от ежедневието им като най-предпочитани спортове сред тях са: футбол, волейбол, баскетбол, плуване, фитнес, различни бойни изкуства, балет, гимнастика и танци, включително народни танци (11% от децата). Любопитни хобита имат двама от стипендиантите ни, избрали уроците по шах и манекенство. Така че сме помислили и за бъдещите гросмайстор Веселин Топалов и манекенка Жени Калканджиева.

С какво бяхме полезни на тези деца чрез стипендиите, които раздадохме? Основен приоритет и най - важното за нас беше децата да получат преди всичко спокойствие и сигурност, което да им осигури възможност да се концентрират върху игрите, хобитата си и училището. Закономерно на първо място отпуснатите средства са използвани за лични нужди, което е посочено от 45% от децата. Тук се включва покриването на разходите за дрехи, учебници, малки подаръчета (колело, бюро), ново обзавеждане на детската стая и др.

На следващо място, но не по-маловажно, средствата от стипендиите се ползват за покупката на нов компютър (30% от децата) или лаптоп. Значителна част от децата (14%) използват стипендията, за да се запишат на уроци по математика, английски език, музика или за подготовка за кандидат гимназиални/студентски изпити, т.е. средствата от програмата отиват и в пряка подкрепа на българското образование.

Внушителен брой от децата (52%) прекарват свободното си време пред компютъра или заедно с приятели (22%), най-малките стипендианти (19%) все още предпочитат игрите. По - стандартните хобита като четене на книга, слушане на музика, рисуване, ТВ, танцуване или просто разходка сред природата се предпочитат от 27% от децата.