08.04.2009

Кампания "Отново на училище"

news article image

Преди около половин година "Изи Асет Мениджмънт" АД обяви началото на един важен за обществото ни проект – 100 български деца от 100 български семейства да получат стипендия от 100 лв. месечно – общо 100 хил. лв. Целта беше тези средства да отидат директно в подкрепа на малки и големи в училищата, да им подсигури по - радостна и щастлива учебна 2008 - 2009 година, а на родителите и семействата им повече спокойствие и сигурност за издръжката на децата им. Хората в компанията бяха уверени, че каузата е точна, навременна и благородна, че ще реши проблемите и ще сбъдне мечтите на най - малките, че ще отвори вратите пред тях за нови възможности и по-добър живот.

Шест месеца след началото на пилотния проект със задоволство можем да кажем, че целта е постигната, проектът работи добре, кампанията е успешна и има всички изгледи тя да бъде развивана дългосрочно и устойчиво, олицетворяваща напълно ангажиментите на "Изи Асет Мениджмънт" АД да бъде социално-отговорна компания.

За да провери дали програмата постига търсените и желаните ефекти маркетинг отделът на "Изи" със съдействието на колегите от Call Center направи прочуване сред общо 73 ученика (43 момичета и 30 момчета) от спечелилите стипендия във всички възрастови групи. Оказа се, че "Изи Асет Мениджмънт" АД е късметлия, защото стипендиантите й излязоха силни ученици, а точно това е една от целите и мечтите ни. Успехът на тези деца в училище може само да ни радва – 70% са с отличен и много добър успех.

Изненадващо за екипа, направил проучването, математиката е един от най – предпочитаните предмети за 45% от стипендиантите (явно това не е бил най - любимият предмет на маркетинг отдела). Поправете ни ако грешим, но ни се струва, че сред тях ще се пръкнат първенци в олимпиади, блестящи компютърни специалисти и финансисти. Българският език се нарежда на второ място с 21%. Не малка част от децата изразяват предпочитания и към други хуманитарни науки като географията, природознанието, биологията, историята (общо 47%). Очакванията ни за развитието на способностите на малчуганите с интерес към тези науки е не по - малко от гореизброеното.

Букетът от таланти сред стипендиантите е пъстър и съвсем не се ограничава единствено до тези науки. Изкуствата също не са подминати от децата. Така например рисуването е посочено като любим предмет на най-малките стипендианти.

В тази млада и своеобразна "Изи Академия" се говори на много и най-различни чужди езици – стипендиантите ни могат да се похвалят с богати познания по английски, немски, френски, испански и руски език като 15% от децата са посочили обучението по чужд език като любимо.

Творческите заложби на децата, спечелили в томболата на "Изи" се простират и вън от класните стаи. Някои от тях посещават уроци по гъдулка, тамбура, акордеон, тромпет. Имаме и стипендианти с изявени творчески способности (12%), посещаващи уроци по актьорско майсторство, рисуване, фолклорно пеене и пеене в хор. Няма да е чудно ако някои от децата в младата "Изи Академия" представя страната един ден на световните първенства и олимпийските игри, а някой от тях се превърне и в новия Димитър Бербатов на световната футболна сцена. За 45% от децата спортуването е част от ежедневието им като най-предпочитани спортове сред тях са: футбол, волейбол, баскетбол, плуване, фитнес, различни бойни изкуства, балет, гимнастика и танци, включително народни танци (11% от децата). Любопитни хобита имат двама от стипендиантите ни, избрали уроците по шах и манекенство. Така че сме помислили и за бъдещите гросмайстор Веселин Топалов и манекенка Жени Калканджиева.

С какво бяхме полезни на тези деца чрез стипендиите, които раздадохме? Основен приоритет и най - важното за нас беше децата да получат преди всичко спокойствие и сигурност, което да им осигури възможност да се концентрират върху игрите, хобитата си и училището. Закономерно на първо място отпуснатите средства са използвани за лични нужди, което е посочено от 45% от децата. Тук се включва покриването на разходите за дрехи, учебници, малки подаръчета (колело, бюро), ново обзавеждане на детската стая и др.

На следващо място, но не по-маловажно, средствата от стипендиите се ползват за покупката на нов компютър (30% от децата) или лаптоп. Значителна част от децата (14%) използват стипендията, за да се запишат на уроци по математика, английски език, музика или за подготовка за кандидат гимназиални/студентски изпити, т.е. средствата от програмата отиват и в пряка подкрепа на българското образование.

Внушителен брой от децата (52%) прекарват свободното си време пред компютъра или заедно с приятели (22%), най-малките стипендианти (19%) все още предпочитат игрите. По - стандартните хобита като четене на книга, слушане на музика, рисуване, ТВ, танцуване или просто разходка сред природата се предпочитат от 27% от децата.

Ask a question Задай въпрос