06.01.2023

Как да спестяваме пари, когато имаме малък бюджет - 5 прости насоки

news article image

“Да управляваш парите си” не е израз само за богати хора, на които се налага да избират къде и как да инвестират. Хората с малък бюджет също имат нужда да развият умения за управление на пари, за да могат по-лесно да посрещат нуждите си. Всъщност, те имат най-голяма нужда да знаят как да управляват парите си.

Как обаче да пестим пари, когато изглежда така, сякаш разходите винаги ще са повече от приходите? Ето 5 примерни насоки:

Направете си бюджет и го спазвайте

Да имаш бюджет и да харчиш определена сума пари и нито стотинка повече, може да звучи ограничаващо, но всъщност ви дава свободата да управлявате парите си добре. Само с ясно разписан бюджет ще можете да видите къде ви отиват парите, за какво харчите и откъде можете да спестите.

Превърнете спестяването в навик

В деня на получаване на пари отделяйте сумата, която искате да пестите на месец. Обикновено това е 10% от заплатата. Дори можете да направите автоматичен превод на тази сума в друга сметка, за да сте сигурни, че няма да се изкушите и да прескочите една „спестовна вноска“.

Харчете умно

Когато купувате нова вещ, помислете дали не може да намерите същата на по-ниска цена, дали я няма втора употреба или дали просто да я заемете от някого и после да я върнете. Ако покупката е изгодна и наистина полезна, се възползвайте мигновено от възможността, като вземете заем онлайн.

След това наложената финансова дисциплина и бюджетиране ще ви помогнат да държите финансите си в ред.

Когато пазарувате храна, избирайте продукти, които могат да се превърнат в питателни ястия - супа, малко месо със зеленчуци, спагети със сос и т.н. Не се притеснявайте да изминете малко по-дълго разстояние до по-евтиния пазар например, защото така ще постигнете финансовите си цели по-бързо.

Непрекъснато се оглеждайте за нови възможности

Големият плюс на парите е, че винаги можем да спечелим още малко от тях. Говорете в работата си за възможност за повече задачи срещу по-голямо възнаграждение или проверете дали в друга фирма не плащат повече за същата позиция като вашата.

Проверете много опции за втора работа или малък собствен бизнес. Има немалко възможности за това, стига човек да има настройката да ги вижда.

Огледайте се за жилище с по-нисък наем, за по-икономични начини за отопление, за по-евтини опции за пътуване - винаги има начин да направиш нещо с по-малко пари.

Не се лишавайте от удоволствия, просто избирайте безплатните им варианти

В днешно време човек може да си изкарва добре времето дори с минимален бюджет. Ако обичате да четете книги, например, но новите не са по джоба ви, можете да се запишете в библиотеката и срещу символична годишна такса да имате неограничен избор от книги за четене. 

За морето от музика и филми също не се искат кой знае колко средства. Ако обичате да посещавате нови места, не се увличайте по скъпи екскурзии, а опознайте близките до дома ви места. Ще останете изненадани колко неща не знаем за местата, покрай които минаваме всеки ден.

Важното е да не позволявате на малкия си бюджет да ви потиска, а напротив - да превърнете пестенето на пари в интересна игра. Само след няколко месеца ще видите, че всички усилия са си заслужавали.

Ask a question Задай въпрос