16.04.2020

Как да сме (финансово) отговорни по време на криза?

news article image

Поредна седмица изпитваме предизвикателствата на живота, повлиян от коронавирус пандемията. В условията на социална дистанция, неблагоприятни условия и ограничена или преустановена работа, е повече от желателно да се погрижим не само за своето и на семейството ни здраве, но и за „здравето“ на финансите си. Вижте тези няколко основни съвета, които може да помогнат да поддържате парите ви в ред, за да разчитате на тях в случай на нужда:

  • Направете си семеен бюджет

Дали ще е под формата на електронна таблица на семейния компютър, или ще отворите добрия стар тефтер, сега е един от най-добрите моменти да започнете да планирате финансите си, ако вече не го правите. Има и редица безплатни мобилни приложения за телефон, които могат да улеснят задачата. Най-важното е честно да въведете приходите и разходите си и да проследите паричните потоци. Така ще видите къде са най-големите ви харчове, къде можете да оптимизирате някои разходи или да намалите определени пера. Включете и децата в разговорите за семейните финанси. Така едновременно ще възпитате в тях финансови навици и отговорност и ще им покажете нагледно защо понякога е необходимо да се лишат от някоя играчка или лакомство.

  • Помислете от какво можете да спестите

Ограничете излишното използване на парно, ток и вода. Прегледайте абонаментните си планове за телефон, телевизия и Интернет. Прегледайте картите си за отстъпки и помислете дали ги използвате по най-добрия начин. Поговорете с хазяина си за временно или постоянно предоговаряне на наема. Например можете да обсъдите предплащане на няколко наема, стига това да е опция за вас в момента. Друга опция е да плащате наема си на две или на по-малки, но по-чести вноски.

  • Не бързайте да продавате

Ако имате спешна нужда от пари, не търсете с какво можете да се разделите, продадете или заложите (независимо дали говорим за нещо дребно като бижу или техника, или за нещо по-голямо като изтегляне на депозити или пък продажба на кола или имот). Потърсете алтернативни източници за финансиране на неотложните си нужди.

  • Не позволявайте да натрупате задължения

Не е сега моментът да трупате задължения. Неплатената сметка за парно или вноска по кредит днес, може да се превърне във финансово бреме след време, когато всички плащания може да ви се струпат накуп, ако сте решили да ги отложите.

  • Не се презапасявайте

Времената на празните магазини отдавна са зад гърба ни. Няколкото седмици извънредно положение ни показаха, че е малка опасността да свършат брашното, бобът и тоалетната хартия. Може да пазарувате само необходимото и то за период от не повече от две седмици, за да си спестите честите разходки до магазина и да поддържате максимална дистанция с околните. Така също можете да спестите и от разходи за транспорт.

  • Подкрепете българските производители

Сега – повече от всякога – е необходимо да подкрепим българския бизнес, особено по-малките компании, за да можем да бъдем солидарни и със съвместни усилия да поддържаме българската икономика. Купувайте стоки от български производители и подкрепете малките магазинчета, които работят в квартала ви. Огледайте се дали сред своите познати и приятели имате такива, които имат собствен бизнес, чиито услуги можете да ползвате в момента.

  • Бъдете отговорни

Излизайте само при необходимост. Ограничете социалните си контакти до най-близките си и колегите на работното място. Мийте ръцете си и почиствайте повърхностите в дома, на работа и в колата си често. Редовно използвайте дезинфектанти. Пазете себе си и хората около вас!

Настоящата статия не съдържа професионални финансови съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет, моля обърнете се към специалист.

Ask a question Задай въпрос