04.12.2014

Как да се справим с високите разходи за коледните празници

news article image

Голямото предколедно пазаруване започна. Празничните предложения и неустоимите изкушения са навсякъде. Декември е обаче и месецът, в който хората най-често харчат неразумно, твърди сайт за кредитни консултации. Завладени от празничната еуфория, една-пета от българите надхвърлят паричните си възможности и влошават финансовото си състояние, предупреждават от сайта. Как всеки може да се подготви подобаващо за празника и едновременно с това да се предпази от необмислени разходи? 

Основно и златно правило е да се изготви списък за коледните покупки и бюджет с точно разписани разходи – за подаръци за близки и приятели, за коледната и новогодишна трапеза, за пътувания покрай празниците и т. нат. Разходите трябва да са съобразени с реално получени доходи. „Пазарувайте само по списък и се възползвайте от промоции, които наистина си струват. Това ще ви предпази от непланирани харчове”, съветват финансовите експерти. Макар да изглежда просто, изследванията показват, че едва 28% от хората съставят такъв списък. Това личи особено ярко именно в последния месец на годината, когато мнозина се впускат в необмислени разходи и след това се подлагат на лишения, за да се справят с елементарни битови сметки. Неразумното харчене по време на празниците и лошото планиране на разходите, често е и повод за закъснения с вноските по кредитите, което влошава кредитната история.

Друго златно правило е, че подаръци се купуват не съобразно статуса на хората, на които ще бъдат подарени, а според финансовите възможности на купувача. „Добре е всеки да се простира според чергата си”, съветват още експертите. Често практични или символични подаръци радват хората много повече, отколкото ненужно скъпите вещи.

Да се тегли ли потребителски кредит, ако няма друг начин да се празнува? Коледата няма как да бъде отложена, а и е веднъж в годината. Понякога се налага да се теглят пари назаем. Пет процента от клиентите на Изи Кредит през декември, сочат като причина за своя заем честването на празниците. С повече късмет човек може дори да спечели от тегленето на кредит. В момента много компании за кредитиране предлагат атрактивни оферти и промоции. Всеки клиент на Изи Кредит например участва в томбола за 30 електроуреда. Компанията подарява и карта Easy Bonus, предоставяща отстъпки в голям брой търговски обекти в страната. На която и оферта да се спре, човек трябва да подхожда към кредита си „с разум и цел” и да тегли сума, която може да си позволи. Вноската по кредита трябва да е по-малка или равна на чистия месечен доход, след като се извадят всички разходи за стоки и услуги от жизнена необходимост – храна, сметки за ток и отопление и други. Това гарантира спокойни празници, дори и на кредит. 

Полезни и практични финансови съвети всеки може да научи в безплатните обучения по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите”. Проектът се реализира съвместно от Изи Кредит и фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и от него може да се възползва всеки, който желае да повиши финансовата си култура. Записването за курсовете става чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240 (без допълнително таксуване). Над 350 души от цялата страна вече преминаха успешно през обученията. Обади се сега на 0700 20 240!

Ask a question Задай въпрос