Как да се справим финансово през януари след големите разходи по празниците

09 януари 2015
Как да се справим финансово през януари след големите разходи по празниците

Как да се справим финансово през януари след големите разходи по празниците

09 януари 2015

Коледа и Нова година са празници, изпълнени с много приятни емоции, семеен уют и топлина. Но те са свързани и с доста разходи, а сметките и задълженията вече се трупат и очакват своите плащания. Според проучванията 28% от българите срещат големи  трудности да се справят с наличните пари през януари. Допълнително предизвикателство е, че заплатите се изплащат още преди празниците, а сметките за ток и отопление неизбежно скачат. Как да се справим?        

Има няколко прости и лесни решения, които често се пренебрегват, но имат важно значение. Ето и някои от тях:

Пазарувайте правилно 

Храната и продуктите от първа необходимост са най-голямото разходно перо, като формират 35-40% от общите разходи в едно домакинство. Финансовите експерти съветват да се пазарува само по предварително изготвен списък и да не се подвеждаме по атрактивните промоции, които често са маска за продажба  на стоки на висока цена. „Не се подвеждайте по скъпите продукти, изложени на нивото на очите. Най-изгодните са тези ниско долу на щанда и високо горе. Никога не пазарувайте на гладен стомах!”, препоръчват специалистите. Сред полезните съвети е и да се пазарува с кошница вместо с количка, защото така шансът човек да спре навреме е по-голям.

Преустановете харчовете за забавление и лукс

Разходите няма как да бъдат занулени, защото всеки има нужда от храна и топлина, но ако един потребител иска да излезе от финансовите затруднения, трябва да е наясно къде отиват парите му. Заведения и ресторанти, забавления в мола, кино и фитнес, са част от нещата, от  които всеки потребител би могъл да се лиши поне за кратко време. Те могат да бъдат заменени от прясно сготвена храна вкъщи, домашно кино, събиране с приятели у дома, които често са не по-малко забавни.

Допълнителна работа

Ако разходите няма как да бъдат намалени драстично, то тогава има възможност за намиране на втора работа за допълнителни доходи. Днес има редица възможности за почасова и надомна работа. Ако човек работи в голямо предприятие например, той би могъл да предоставя кредитни, застрахователни или осигурителни услуги като агент. Това са услуги, от които всеки се нуждае. Често почасовата работа е свързана с нови запознанства и възможности.

Кредит

Много често човек има нужда от решение на проблем и спешна нужда от пари, и се налага бързо вземане на кредит. Основно правило е заемът да отговаря на персоналните възможности на кредитополучателя. Изчислението става лесно, ако се съставя бюджет за доходите и разходите. Вноската по кредита не бива да надвишава остатъчния доход, след приспадане на всички разходи от първостепенна необходимост (храна, ток, отопление и други). 

Безплатни обучения

Еврофондовете и корпоративните проекти за социална отговорност често предоставят добри възможности за допълнително образование и преквалификация, при това напълно безплатно. Както е известно, инвестицията в образованието е най-доходоносната и се отплаща цял живот.  Пример може да се даде с финансовите безплатни обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит.  Те целят повишаването на знанията и уменията за вземане на финансови решения и управлението на парите в реалния живот. Курсовете са напълно безплатни в цялата страна, имат изключително практическа насоченост и се провеждат по забавен начин – чрез игри, казуси и групови дискусии.