11.01.2015

Как да се справим финансово през януари след големите разходи по празниците

news article image

Коледа и Нова година са празници, изпълнени с много приятни емоции, семеен уют и топлина. Но те са свързани и с доста разходи, а сметките и задълженията вече се трупат и очакват своите плащания. Според проучванията 28% от българите срещат големи  трудности да се справят с наличните пари през януари. Допълнително предизвикателство е, че заплатите се изплащат още преди празниците, а сметките за ток и отопление неизбежно скачат. Как да се справим?        

Има няколко прости и лесни решения, които често се пренебрегват, но имат важно значение. Ето и някои от тях:

Пазарувайте правилно 

Храната и продуктите от първа необходимост са най-голямото разходно перо, като формират 35-40% от общите разходи в едно домакинство. Финансовите експерти съветват да се пазарува само по предварително изготвен списък и да не се подвеждаме по атрактивните промоции, които често са маска за продажба  на стоки на висока цена. „Не се подвеждайте по скъпите продукти, изложени на нивото на очите. Най-изгодните са тези ниско долу на щанда и високо горе. Никога не пазарувайте на гладен стомах!”, препоръчват специалистите. Сред полезните съвети е и да се пазарува с кошница вместо с количка, защото така шансът човек да спре навреме е по-голям.

Преустановете харчовете за забавление и лукс

Разходите няма как да бъдат занулени, защото всеки има нужда от храна и топлина, но ако един потребител иска да излезе от финансовите затруднения, трябва да е наясно къде отиват парите му. Заведения и ресторанти, забавления в мола, кино и фитнес, са част от нещата, от  които всеки потребител би могъл да се лиши поне за кратко време. Те могат да бъдат заменени от прясно сготвена храна вкъщи, домашно кино, събиране с приятели у дома, които често са не по-малко забавни.

Допълнителна работа

Ако разходите няма как да бъдат намалени драстично, то тогава има възможност за намиране на втора работа за допълнителни доходи. Днес има редица възможности за почасова и надомна работа. Ако човек работи в голямо предприятие например, той би могъл да предоставя кредитни, застрахователни или осигурителни услуги като агент. Това са услуги, от които всеки се нуждае. Често почасовата работа е свързана с нови запознанства и възможности.

Кредит

Много често човек има нужда от решение на проблем и спешна нужда от пари, и се налага бързо вземане на кредит. Основно правило е заемът да отговаря на персоналните възможности на кредитополучателя. Изчислението става лесно, ако се съставя бюджет за доходите и разходите. Вноската по кредита не бива да надвишава остатъчния доход, след приспадане на всички разходи от първостепенна необходимост (храна, ток, отопление и други). 

Безплатни обучения

Еврофондовете и корпоративните проекти за социална отговорност често предоставят добри възможности за допълнително образование и преквалификация, при това напълно безплатно. Както е известно, инвестицията в образованието е най-доходоносната и се отплаща цял живот.  Пример може да се даде с финансовите безплатни обучение по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и Изи Кредит.  Те целят повишаването на знанията и уменията за вземане на финансови решения и управлението на парите в реалния живот. Курсовете са напълно безплатни в цялата страна, имат изключително практическа насоченост и се провеждат по забавен начин – чрез игри, казуси и групови дискусии. 

Ask a question Задай въпрос