07.11.2022

Как да оцелеем финансово в еуфорията от традиционния, ежегоден черен петък

news article image

С началото на ноември всички шопинг маниаци потриват доволно ръце - идва времето на големите намаления. Всяка година т.нар. Черен петък се превръща в своеобразен лов на отстъпки, който разпалва състезателния ни дух - ще успеем ли да уловим всички намаления, ще се възползваме ли на максимум от примамливите предложения?

Не са редки случаите обаче, когато в крайна сметка се оказва, че не сме спестили кой знае колко, защото е възможно продавачите да са ни подвели с цените или пък сме си взели вещи, които никога няма да ползваме. И когато “теглим чертата”, т.нар. Черен петък наистина се е оказал черен, но за финансите ни.

Не искаме да ви караме да се отказвате от намаленията, а просто да ви обърнем внимание каква стратегия да разработите, за да оцелеете финансово:

От какво имате истинска нужда?

Огледайте дома си. Има ли неработеща или морално остаряла техника на поне 5 години? Какво е състоянието на мебелите? Има ли счупени и повредени вещи?

Всички те е добре да бъдат сменени, за да гарантирате удобството си и безопасността на дома си. При електроуредите покупката на нов, по-икономичен уред може да ви спести допълнително средства, заради спестената впоследствие електроенергия.

За какво мечтаете?

Има ли нещо, за което истински мечтаете, но все отлагате, защото “не му е сега времето”? Е, традиционните намаления са точното време за сбъдване на такива мечти на намалени цени.

Набележете си откъде ще купите мечтата си и ако трябва, изтеглете кредит, но я сбъднете. Ще изпитате истинско вътрешно удовлетворение и това ще ви даде вдъхновение да продължите да се трудите неуморно.

А как да сте сигурни дали нещо е мечта или каприз? Ако продължавате да мислите за него седмица, след като сте го видели в магазина, значи е мечта, а не каприз.

Щяхте ли да си го купите, ако не беше намалено?

Това е също важен въпрос, който можете да си зададете, за да проверите дали си заслужава да харчите пари или да теглите кредит за намаленията.

Ако го купувате само защото е с по-ниска цена, по-добре си спестесте парите. Но ако така или иначе сте планирали да направите покупката, възползвайте се от намалението и си ползвайте новата придобивка със здраве.

Имате ли списък?

Основно правило при харченето на пари е да се пазарува по списък. Без значение дали разполагате със сумата или ще теглите кредит, първо направете списък с всичко нужно или мечтано за покупка.

Когато дойде Денят на намаленията, пазарувайте по списък и не се отклонявайте от него, само защото има и още намалени продукти.

Виждате ли, не е толкова трудно човек да е и разумен, и щастлив в края на ежегодния черния петък. 
 

Ask a question Задай въпрос