01.06.2011

"Изи Кредит" стъпи и на пазара на бързи заеми в Румъния

news article image

Една от водещите компании в България на пазара на бързи потребителски заеми -"Изи Асет Мениджмънт" АД, известна повече като "Изи Кредит", започна дейност и в Румъния, където планира да инвестира минимум 12 млн. евро през следващите три години. Подразделението на българското дружество вече получи лиценз от румънските власти и предстои да отпусне първия си кредит в страната.

Навлизането на румънския пазар е част от стратегията на "Изи Асет Мениджмънт" АД за разширяване на бизнеса й на външните пазари. Румъния се определя като изключително перспективен пазар със своето 22-милионно население и големия брой домакинства, немалко от които все още имат затруднен достъп до финансови услуги. Тя е и втората чужда страна, в която "Изи Кредит" регистрира свой филиал. От 2 години и половина българската компания развива успешна дейност и на украинския пазар. В Украйна "Изи Асет Мениджмънт" АД разполага с 18 офиса и за нея работят над 350 кредитни консултанти.

И в Румъния "Изи Кредит" ще се придържа към бизнес модела си в България и Украйна – отпускане на бързи заеми в дома на клиентите чрез кредитни консултанти. Основният продукт, който компанията ще предлага на румънския пазар, е еквивалент на популярния в България малък потребителски заем на компанията - Easy Credit, но ще е с търговска марка iCredit, която българското дружество използва и в Украйна. Кредитите ще са в местна валута – леи, като ще отпускат за суми от 200 до 5000 леи.

Централният офис на "Изи Кредит" в Румъния ще е в Букурещ. Скоро се очаква да бъде открит и първият регионален клон на компанията - в град Плоещ, намиращ се на 60 км от столицата.
С откриването на свои филиали в Украйна и Румъния "Изи Асет мениджмънт" АД се превърна и в една от малкото български компании в сектора на небанковите финансови институции с дейност на външните пазари.

Ивайло Маринов, търговски директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД за Румъния: "Румънският пазар е три пъти по-голям от българския и въпреки, че сегментът на потребителското кредитиране е силно конкурентен, той все още предлага голям потенциал за растеж. Икономиката на страната вече излиза от кризата и стандартът на живот се подобрява. Анализите ни показват, че търсенето на продукти като Easy Credit на румънския пазар е силно. Силна е и конкуренцията, но ние имаме добър поглед над нея и по нищо не им отстъпваме, а в някои отношения дори сме и много по-добри от тях. Убедени сме, че "Изи Асет Мениджмънт" АД бързо ще се нареди сред ключовите играчи на румънския пазар на домашни потребителски кредити".

Станимир Василев, изпълнителен директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД: "Решението ни да стъпим на румънския пазар е продиктувано от добрите очаквания за развитието на сектора на бързите кредити в страната и е взето след задълбочено изследване на тенденциите и конкурентната среда там. Ходът следва и стратегическите цели на "Изи Асет мениджмънт" АД – превръщането на компанията във водещ доставчик на финансови услуги в региона. Ще продължим да проучваме възможностите за експанзия в Източна Европа".

Ask a question Задай въпрос