04.06.2012

Изи Кредит – първа мисъл при спешна нужда от пари назаем

news article image

Кое е първото нещо, за което се сещат хората, когато имат спешна нужда от пари назаем? Оказва се, че Изи Кредит е едно от тях. Лидерът в бързото кредитиране е в топ списъка на компаниите, на които хората разчитат, за да разрешат свой непредвиден финансов проблем. Това показва анкета на Моите пари сред 1474 души.

 

Повече от половината от анкетираните са теглили или имат намерение да изтеглят бърз заем. Една трета от тях разчитат на Изи Кредит, показва допитването. Най-често до бързите кредити прибягват хора с доходи между 500 и 1000 лв. Те предпочитат суми до 400 лв., с месечни погасителни вноски.

 

Немалко хора имат по два бързи заема, като вторият винаги е за по-голяма сума – между 400 и 1000 лв., показва още проучването. Предимствата на бързите кредити в очите на потребителите са, че се отпускат много бързо и при минимални изисквания. На тях им допада още, че кредитен консултант им носи парите на ръка в дома и че могат да кандидатстват онлайн. Паричните заеми са по-търсени от стоковите кредити, предоставяни в магазините, гласи още проучването.

 

Въпреки високите лихви по бързите заеми, получателите им ги изплащат редовно. Забавите са от порядъка на няколко дни до седмица и несъбираеми вземания в сектора на практика няма, информират от Моите пари. Явлението се обяснява с желанието на клиентите да запазят кредитната си история чиста. Човек предпочита да върне заем от 300 лв., вместо да си развали кредитната история и утре да не може да вземе по-голям заем за нещо важно, коментира Станимир Василев, изпълнителен директор на Изи Кредит.

 

Твърденията за скрити условия в договорите за бързи заеми се оказват мит, става ясно още от проучването. Оказва се, че клиентите на бързите кредити не се притесняват от прикриване на важна информация. Дори в случай на просрочие, в по-голямата част от случаите те определят отношението на кредитора като коректно. Това, което ги интересува най-много преди да изтеглят заем, е размерът и броят на погасителните вноски по него. Все пак 40% от анкетираните - най-вече тези с доходи от 500 до 1000 лв., желаят кредитите до 400 лв. да се регулират от държавата.

Ask a question Задай въпрос